VK: Geen afschakeling van FM voor 2030

Analoge radio-uitzendingen via FM moeten tot tenminste 2030 doorgaan in het Verenigd Koninkrijk. Dit schrijft het Ministerie voor Digitaal, Cultuur, Media in Sport in de ‘Digital Radio and Audio Review’. Ondanks de digitale opmars blijft FM de komende jaren belangrijk genoeg om in de lucht te houden.

VK: Geen afschakeling van FM voor 2030 Eerder werd nog gesteld dat er een afschakeldatum kon worden vastgesteld, zodra digitaal radioluisteren de grens van 50% zou doorbreken.

Die grens werd echter enkele jaren geleden al doorbroken, want volgens de laatste cijfers van begin 2020, is digitale radio goed voor 58% van al het radioluisteren.

Gewaardeerd
Uit een nieuwe beoordeling blijkt dat analoge tegen 2030 nog goed zal zijn voor slechts 12 tot 14% van het radioluisteren, maar dat FM nog erg gewaardeerd wordt, met name bij oudere luisteraars of mensen met een oudere auto. Als FM al in de komende jaren uitgezet zou worden, dan is de impact nog te groot voor een flinke groep luisteraars.

Grote radiogroepen als de BBC, Global Radio, Bauer en Wireless zijn blij met de conclusie van de overheid. Dat zij FM aan willen laten is niet zo verwonderlijk aangezien in het Verenigd Koninkrijk FM in de meeste gevallen nog altijd beter klinkt dat DAB(+). Maar die situatie hebben de radiogroepen zelf veroorzaakt door zoveel mogelijk stations op een netwerk te proppen. Mono-uitzendingen in de oude DAB-standaard of muziekstations op DAB+ met een bandbreedte van slechts 32 kbps zijn eerder regel dan uitzondering in het Verenigd Koninkrijk.

Afschakelplan middengolf
Voor de middengolf lijkt wel het einde in zicht te komen. Rond 2025 wordt verwacht dat AM nog maar voor 3% van het radioluisteren zal tellen en dus economisch niet langer rendabel te zijn. De afgelopen jaren hebben Talksport en Absolute Radio al bezuinigd op middengolfdistributie door enkele zwakke zenders uit te zetten en het vermogen van sterke zenders te reduceren. Daarnaast is de BBC in volle gang met het gefaseerd uitzetten van lokale AM-zenders.

De overheid adviseert de landelijke stations op AM (Absolute Radio, Talksport en BBC 5 Live) dan ook om met plannen te komen voor de afschakeling en migratie naar digitale radio. Tegelijkertijd gaat de overheid de regels versoepelen om de afschakeling mogelijk te maken. Nu moeten radiostations nog toestemming aan mediaregulator Ofcom vragen voor elke wijziging aan hun zenderpark.

Meer aanbevelingen
De evaluatie beveelt ook dat er nieuwe regels nodig zijn om de Britse radio-uitzendingen op slimme luidsprekers te beschermen en zegt dat regulering nodig is zodat radio gemakkelijk toegankelijk is op de apparaten.

Andere aanbevelingen uit het rapport zijn dat de overheid verder moet met de plannen voor deregulering van commerciële radiodiensten om de lasten voor de sector te verminderen door verouderde regelgeving. Ook wordt geadviseerd om uitrol van DAB+ te vergroten om luisteraars een betere kwaliteit en meer diensten te bieden. [RadioWereld.NL]
Foto’s: video still Youtube

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email