LINKS, LINKS en nog eens LINKS
Op zoek naar broadcast-sites
Voor veel radioliefhebbers is www.omroep.nl het startadres voor een zoektocht op internet. Van daaruit worden de diverse informatieve sites van de omroepen bezocht. Dagelijks meer den 2,75 miljoen keer. Het aantal hits stijgt als er iets bijzonders gebeurt, zoals de politieke barometer of de WK-uitslagen. Het record ligt op vier miljoen hits. Achter de startpagina gaan zo’n dertigduizend HTML-pagina’s schuil. Toch ontbreekt er ook nogal wat. Pro Audio + Visie zet voor de liefhebbers enkele zeer complete sites in binnen- en buitenland op een rijtje en nam een kijkje in enkele nieuwsgroepen.
Een aanrader voor de bookmarks is www.radiowereld.nl. Een zeer verzorgde pagina, die ik met enige regelmaat aanklik. De pagina is netjes gerangschikt in Radio, Televisie, Algemeen en Radiowereld. Onder dat laatste kopje wordt informatie gegeven over de site zelf. Van zowel de publieke als commerciele zenders zijn links op de pagina gezet en zelfs piratenzenders, die aan een kleine comeback zijn begonnen ontbreken niet. Alle radiostations in ons land met een website moeten in het overzicht vermeld staan. Dagelijks wordt de site door zo’n tweehonderd belangstellenden geraadpleegd. Onder het hoofdstuk Algemeen zijn jinglebedrijven, bands, kabelmaatschappijen en dergelijke te vinden. Op de hoofdpagina kan het laatste medianieuws worden opgevraagd.
Achter Radiowereld gaat een eenmansbedrijfje schuil in Dieren. Webmaster Martin Slijper heeft in het dagelijks leven een bedrijf dat computers en losse onderdelen verkoopt. Een jaar geleden richtte hij de website Radiowereld op. Een hobby die ‘m een flink deel van zijn vrije tijd kost: dagelijks vertoeft hij zo’n drie uur achter de computer om de site up-to-date te houden. Bovendien is hij ook nog eens de hele zondag ermee kwijt.
Ook opvallend is de service die hij biedt aan lokale omroepen die worstelen met een veel te lang internetadres. Een presentator krijgt een ingewikkelde url als bijvoorbeeld www.xs4you.nl/sites/~radio/stadsomroep.html niet uit zijn strot.
Natuurlijk zou het in dit fictieve voorbeeld www.stadsomroep.nl moeten zijn, maar voor zo’n verkorte naam moet weer extra worden betaald. Via de linkservice van Radiowereld wordt het in dit geval www.radiowereld.nl/stadsomroep en dat is nog goed te onthouden door geinteresseerde luisteraars.
‘Gratis’, benadrukt Slijper. Eigenlijk zou deze manier van doorlinken een service moeten zijn van de koepelorganisatie Olon, die overigens ook behoorlijk actief is op het internet (www.olon.nl). De website levert Slijper geen enkele winst op. Zelfs de telefoonkosten, geschat op f 150, – per maand. betaalt hij uit eigen zak. Ook in de toekomst moet de service gratis blijven. Wel wil hij zich gaan richten op het ontwerpen van internetpagina’s. Dat gebeurde al voor de non-profit commerciele radiozender Q-Radio.
The Radio Site
Een soortgelijk initiatief, maar dan uit Vlaanderen, is te vinden op www.ping.be/radiosite. De pagina is zelfs nog completer en handzamer opgezet dan die van de Radiowereld! Ook links naar fabrikanten die software en hardware maken voor de omroepwereld zijn er te vinden. Via deze site kom je tot de ontdekking dat er tientallen fabrikanten van radio-automateringsapparatuur zijn. Van complexe pakketten (Dalet) tot low-budget, dat in enkele minuten tijd van iedere PC met een of twee geluidskaarten een ‘Sky Radio’ maakt (BSI Wavestation).
The Radio Site wordt bemand door de Vlamingen Alain Claes en Peter Verhoeven. De twee ontdekten de passie voor radio bij de lokale omroep, maar werken inmiddels beiden als presentator bij Radio 2 van de VRT. The Radio Site werd zo’n vier jaar geleden gestart, omdat Claes en Verhoeven ontdekten dat er weinig sites waren die een volledig overzicht gaven van alles wat met radio te maken heeft. Ze pretenderen overigens niet helemaal compleet te zijn, wel zeggen ze zelf nog nooit een site met meer broadcast georienteerde links zijn tegen gekomen.
Ook deze site is een uit de hand gelopen hobby en levert geen winst op. In vergelijking met de Radiowereld is The Radio Site met vijftig hits per dag toch minder populair.
Maar het aantal hits groeit nog steeds, benadrukken de initiatiefnemers. Ze proberen elke week aan de pagina’s te sleutelen en er nieuwe links op te zetten. Tijdgebrek vormt vaak een probleem om helemaal up-to-date te blijven. Wel bestaan er plannen voor een grote update waarbij ook de opmaak flink wordt aangepast. Nieuwe links worden aangemeld door bezoekers of door het neuzen in gespecialiseerde tijdschriften.
www.Olon.nl.
De organisatie van lokale omroepen, Olon, kwam al even ter sprake. Haar site doet enigszins saai aan, maar wordt wel actueel gehouden. Op de pagina’s staat interessante informatie voor lokale omroepen, onder meer op juridische gebied, en natuurlijk links naar alle lokale omroepen die een intemetpagina hebben.
Tevens exploiteert de Olon een mailserver, zeg maar gesloten nieuwsgroep, waar medewerkers van lokale omroepen zich op kunnen abonneren. Controle daarop is er overigens niet. Wel moet de afzender de naam van z’n omroep en functie vermelden. Het aantal abonnees is inmiddels gegroeid tot 577, afkomstig van 212 verschillende omroepen.
Dat het voornamelijk gaat om technisch geinteresseerde omroepmedewerkers wordt duidelijk bij het voloen van de discussie. Programmatische aangelegenheden, zoals hoe er aan de vijftig–procentsnorm van het Commissariaat voor de Media kan worden voldaan. komen nauwelijks aan de orde. Nu de omroepen verplicht zijn om vijftig, procent van de zendtijd aan informatie en cultuur te besteden. lijkt mij de mailserver een ideaal medium om programma-ideeen uit te wisselen.
Een blik in de post van de afgelopen week leert echter dat de opheffing- van de lokale omroep in Maarssen. het inbranden van cd-rom en edit-programma’s voor geluidsbestanden discussiepunten zijn. Opvallend vaak keert een groepje van zo’n twintig abonnees terug in de mailserver. Het merendeel van de abonnees meldt zich zelden of nooit in de discussie. Vervelender is het feit dat de mailserver zich met enige regelmaat gedraagt als een mailbom. Oude berichten, soms zelfs van enkele maanden geleden komen weer terug op het net. Per dag komen er normaal gesproken zo’n vijf tot tien berichten bij na zo’n explosie wel honderd. Een hoop gemopper is het gevolg. Naast de mededelingen, berichten en vragen van de abonnees gebruikt de Olon het systeem voor de verspreiding van persberichten. Ook mededelingen van bijv. de NOS als er tijdens een speciale uitzending een nieuwsbulletin komt te vervallen worden via de mailserver verspreid.
Nieuwsgroepen
Een voor iedereen toegankelijke nieuwsgroep is nll.media.radio. In deze Nederlandse nieuwsgroep wordt gediscussieerd over alles wat met radio te maken heeft. Van het bereik van de middengolfzender van 1395 Talkradio (tot in Israel!) De terugkeer van Radio Caroline, herinneringen aan de Nijmeegse piratenscene in de jaren tachtig, tot een discussie tussen voor- en tegenstanders van Radio 3 FM.
Een zeer actief baasje in deze nieuwsgroep is Radio Noordzee nieuwslezer Herbert Visser. Visser blijkt zeer goed te zijn doorgevoerd in het radiowereldje en komt -eregeld met primeurs. Per dag worden er zo’n dertig nieuwe berichten gepost. Ook hier duiken vaak dezelfde namen op, zij het dat die vaste groep groter is dan bij de Olon maildienst. Andere Nederlandstalige nieuwsgroepen zijn nl.media.tv, nl.media.satelliet en speciaal voor de legale zendamateurs nl.media.amateur. In het buitenland wordt flink gediscussieerd in altradio.broadcasting en alt. radio. uk waarin zich ook wel eens Nederlandse radiofreaks melden. Voor wie wil weten hoe de experimenten met DAB verlopen is altradio.digital een aanrader.
Illegaal
Dan nog een paar ‘opvallende’ sites. Het elektronicabedrijfje Paradise Electronics in Heerde, biedt via www.euro.unique.com niet goedgekeurde FM-zenders aan de man. Paradise Electronics heeft enige naam bij piratenzenders in Nederland. Op de site ook interessante apparatuur voor lokale omroepen waaronder RDS-modules. En natuurlijk zenders in diverse uitvoering en maten. Het internet is hierbij’ een dekmantel: in de winkel zal vanwege de strenge wetgeving geen Paradise-zender te vinden zijn maar de ambtenaren van de Rijksdienst voor Radiocomniunicatie zijn op het internet monddood. Distributie van de (illegale) goederen van Paradise geschiedt vanuit de vestiging in Gronau. net over de grens bij Enschede.
Liefhebbers van vrije radio moeten de site van RadioVisie eens bezoeken (www.radiovisie.simplenetcom). Op deze pagina is, behalve links van de officiele omroepen in Nederland en Belgie, veel aandacht voor zeezenders en korte golf piraten.
Een rage zou binnenkort wel eens de MPEG3 walkman MPMAN kunnen worden. Dit draagbare apparaatje speelt MPEG Layer 3 bestanden af die vanaf de computer door middel van de printerkabel naar het apparaatje zijn geupload (zie afbeelding). MPEG 3 bestanden op de PC kunnen van intemet worden gedownload of je kunt ze zelf omzetten vanaf de cd-romspeler met een MPEGcompressor.
De kwaliteit van MPEG Layer 3 op 128 kHz is zeer acceptabel. Stukken beter dan MPEG Layer 2 op diezelfde snelheid, wat inmiddels een standaard is geworden voor de broadcastwereld. Het Koreaans bedrijf (www.mpman.com) moet het nu nog voornamelijk hebben van de verkoop via de intemetsite, maar is druk bezig met het opzetten van een dealer netwerk. Alleen het downloaden van internet is nog de zwakke schakel. De Buma heeft het gebruik van MPEG-bestanden op sites oden,_ dus is het downloaden in de illegaliteit terecht gekomen.
Tijdens de gedoogsituatie tot 1 april was de site van Herbert Visser met steeds een nieuwe MPEG-hit per dag bijzonder populair. Madonna’s Frozen werd binnen 24 uur meer dan 3000 keer gedownload.
Tegenwoordig gaat dat een stuk moeilijker omdat de illegale FTP-adressen (in het buitenland) doorgaans overbelast zijn. Het succes van de MPMAN valt of staat met de beschikbaarheid van MPEG-files. Op http://neutron.et.tudelft.nl/~kippy/search.html een overzicht van MPEG-zoekmachines.
Dit verhaal pretendeert niet compleet te zijn. Voor reacties en suggesties kun je schrijven naar richard-mooi@iwxs.nl. Misschien komt er binnenkort een vervolg