Ruim veertien uur beeldmateriaal is verzameld voor de 4-dvd-box over Godfried Bomans. De dvd’s zijn in chronologische volgorde op thema samengesteld.
Ruim veertien uur beeldmateriaal is verzameld voor de box met vier dvd’s over schrijver Godfried Bomans. De dvd’s zijn in chronologische volgorde op thema samengesteld en worden ingeleid door acteur Reinier Bulder. Hij kroop in 2002 in het toneelstuk ‘Een opgewekt mens’ in de huid van de Nederlandse schrijver. De box wordt op 8 november gepresenteerd in het Letterkundig Museum in Den Haag.
Het eerste exemplaar van de dvd-box wordt in het museum overhandigd aan voormalig minister-president Dries van Agt. De oud-premier krijgt de box in het bijzijn van familieleden van Bomans uit handen van Gé Vaartjes, de toekomstig biograaf van de schrijver.
De eerste dvd, ‘De veelzijdige Bomans’, verhaalt over Bomans’ jeugd en leven in Haarlem en toont beelden van zijn optredens, onder meer in het televisieprogramma ‘Hou je aan je woord’ en de Edison-uitreiking tijdens het Grand Gala du Disque in 1963. De tweede dvd, ‘Met Bomans de wereld rond’, geeft een verslag van zijn reizen naar onder meer Canada, Mexico, Australië en Israël. ‘Bomans en religie’ toont een gefilmde ontmoeting uit 1970 met zijn broer Arnold en zijn zus Wally. ‘Bomans in gesprek’ belicht zijn laatste levensjaren.
Godfried Bomans werd in 1913 geboren in Den Haag en verhuisde met zijn gezin naar Haarlem en later naar Heemstede. Na het lyceum studeerde Bomans korte tijd rechten in Amsterdam en psychologie en wijsbegeerte in Nijmegen. Bomans werkte kort voor de kunstredactie van de Volkskrant en was medewerker van het weekblad Elsevier. Hij kreeg grote bekendheid door zijn televisieoptredens. In 1971 overleed hij op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Bomans werd betiteld als de meest gelezen Nederlandse auteur. Critici twijfelden aan de literaire waarde van zijn werk. Belangrijke werken van Godfried Bomans zijn onder meer ‘Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas’ (1937), ‘Erik, of het klein insectenboek’ (1941), ‘Buitelingen’ (1948), ‘Capriolen’ (1953), ‘Mijmeringen’ (1968) en ‘Beminde gelovigen’ (1970).
[Novum]