Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Steve Brown dreigde Johnny de Mol te ontvoeren’

Steve Brown was in 2003 betrokken bij het plan om de zoon van mediatycoon John de Mol Johnny te ontvoeren. Dat zegt misdaadjournalist Bas van Hout.

Steve Brown was inderdaad betrokken bij het plan om de zoon van mediatycoon John de Mol te ontvoeren. Dat zegt misdaadjournalist Bas van Hout maandag. In 2003 zou de politie informatie hebben gekregen dat Heineken-ontvoerder Willem Holleeder plannen had De Mol geld af te persen met de mogelijke ontvoering van zijn zoon Johnny. In februari bracht Van Hout ene ‘B’ in verband met deze plannen in het televisieprogramma Barend en Van Dorp.

Vorige week eiste de zelfverklaarde ex-drugsbaron Brown opheldering van Barend en Van Dorp. Hij schreef toen in boze brieven aan het televisieduo dat hijzelf met ‘B’ werd bedoeld. “De heer B. is inderdaad Brown”, bevestigt Van Hout. Brown zou rond 2003 het dreigement hebben verspreid dat De Mols zoon ‘erg kwetsbaar is, en dat er Oostblokkers op hem zouden loeren in verband met een mogelijke ontvoering’. “Mij is van hogerhand beleefd, doch dringend gevraagd om de naam van Brown te laten rusten omdat men bang was voor een ontvoering uit zijn richting”, zegt Van Hout, die een boek over de vroegere hasjhandelaar schreef. Eerder zei Van Hout dat hij dit deed om geen olie op het vuur te gooien.

Al te serieus neemt de reporter de kans op een ontvoering door de vroegere rechtenstudent niet. “Als je Brown een beetje kent, en dat doe ik, dan weet je dat het een brullende muis is die af en toe in de meelzak (cocaïne, red.) duikt, een man die niets anders kan dan mensen bedreigen en intimideren.”

In de jaren tachtig runde Brown naar eigen zeggen onder het mom van jongerenwerk een keten coffeeshops in Amsterdam. In de jaren negentig presenteerde hij voor Veronica het misdaadprogramma ‘Zware jongens’. Ook gaf hij een misdaadtijdschrift uit onder die naam.

Brown, die een langlopend conflict heeft met Van Hout, denkt dat deze ‘maffiajournalist’ hem de schuld van de afpersing in de schoenen wil schuiven om het straatje van Holleeder schoon te vegen. Van Hout noemt Brown een ‘fantast’ en een ‘crimineel’. “En vergeet alsjeblieft dat woordje ‘ex’ voor ‘crimineel’, dat alle journalisten gebruiken uit angst voor represailles. Journalisten die werden bedreigd met pistolen deden er angstig het zwijgen toe. De lijst van ‘gestalkten’ is immens. Zo zou hij even langskomen met een uzi bij de directeur van Veronica omdat zijn programma werd gecanceld.”

Op zijn beurt zegt Brown dat Van Hout te maken heeft met de moordaanslag op hem in 1999. De Amsterdammer werd in 1999 voor zijn woning neergeschoten. Die aanslag zou te maken hebben met zijn getuigenis tegen de verdachte van de moord op drugsbaas Klaas Bruinsma.

[Novum]