The Flaming Lips heeft met het album ‘At war with the mystics’ na vier jaar een nieuw album gemaakt. De rockgroep speelt opnieuw met een ambitieus concept.
The Flaming Lips heeft met het album ‘At war with the mystics’ na vier jaar een opvolger gemaakt van het succesvolle conceptalbum ‘Yoshimi battles the pink robots’. Op het nieuwe album speelt de Amerikaanse rockgroep opnieuw met een ambitieus concept in de muziek. De band maakt met ‘At war with the mystics’ een fictieve reis langs de sterren om af te rekenen met de wereldproblematiek.
The Flaming Lips werd in 1983 in Oklahoma opgericht door zanger, gitarist en songschrijver Wayne Coyne. Vele jaren maakten de bandleden rondjes langs kleine zalen in het alternatieve popcircuit, totdat ze in 1993 met de single ‘She don’t use jelly’ in de Amerikaanse hitlijsten belandden. Snel werd de band binnengehaald door platenmaatschappij Warner Music, maar het duurde nog tot 1999 voordat The Flaming Lips met het album ‘The soft bulletin’ zijn commerciële waarde voor de nieuwe werkgever bewees. De opvolger ‘Yoshimi battles the pink robots’ evenaarde in 2002 het succes van ‘The soft bulletin’: van het album werden wereldwijd een miljoen exemplaren verkocht. De Amerikaanse superster Beck vroeg de groep daarop hem te begeleiden tijdens zijn tournee van het album ‘Sea change’.
Waar The Flaming Lips in het verleden ongeveer elke twee jaar een nieuw album afleverden, nam Coyne uitgebreid de tijd voor ‘At war with the mystics’. In het persbericht bij het twaalfde Flaming Lips-album zegt hij na de aanslagen op het World Trade Center in New York en de oorlog in Irak langzaam het concept van het album te hebben bedacht. “Er gaat de laatste jaren een constante paranoia door Amerika, met George W. Bush in het middelpunt”, vindt Coyne. “Toen we in juni 2004 aan de opnamen van ‘At war with the mystics’ begonnen, konden we de huidige strijd tussen wereldleiders, religieuze gekken en akelige leugenaars niet voorzien. Maar opvallend genoeg paste de atmosfeer en het geluid van onze songs uitstekend bij deze vreselijke oorlog.”
Coyne verzon een albumconcept waarin de hoofdrolspeler als tovenaar in een ruimtetrip op zoek gaat naar een andere dimensie om na de bevruchting van een ruimteprinses als zoon van God terug te keren op aarde. Het resultaat is een twaalf nummers tellend popalbum, dat erg doet denken aan de ambitieuze, psychedelische rockmuziek uit de jaren zeventig. In de muziek van de band zijn vleugjes T. Rex, David Bowie, Electric Light Orchestra en The Moody Blues terug te horen. ‘Pompeii at Götterdämmerung’ doet zelfs sterk denken aan de psychedelische uitspattingen van Pink Floyd tijdens de muziekfilm ‘Live at Pompeii’.
Opvallend genoeg neemt Coyne in ‘The sound of failure’, het commercieel meest aansprekende nummer van het album, de volgens hem lege popcultuur op de korrel. Coyne liet zich voor het nummer inspireren door de aan kanker overleden vader van een vriend, die tijdens zijn ziekte klaagde over de muziek van popsterren op de radio. De sombere songteksten in ‘The sound of failure’ worden door de band, al dan niet met een knipoog, van een pakkende popmelodie vergezeld.
‘At war with the mystics’ verschijnt vrijdag bij Warner Music. The Flaming Lips treedt op 27 april op in Paradiso in Amsterdam.
[Novum]