De Indiase regering heeft de première van The Da Vinci Code uitgesteld. Christenen in Zuid-Korea, Thailand en India kondigden eerder een boycot aan.
(Novum/AP) – De Indiase regering heeft dinsdag besloten de voor vrijdag aangekondigde, landelijke première van de film The Da Vinci Code met een of twee dagen uit te stellen. Orthodox-christelijke groeperingen in Zuid-Korea, Thailand en India kondigden eerder een boycot, een hongerstaking en pogingen een vertoningsverbod af te dwingen aan van de film, die woensdag in première gaat op het 59e Filmfestival in het Franse Cannes.
De Indiase minister van informatie en omroep Priya Ranjan Dasmunshi zei ruim tweehonderd klachten te hebben ontvangen, ruim voldoende om een extra vertoning van de gewraakte rolprent voor de censuurcommissie te beleggen. De Indiase filmcensuur had eerder geen bezwaar tegen de film, die is gebaseerd op de hypothese dat Jezus gehuwd was met Maria Magdalena en dat zij hem kinderen baarde.
Het hoofd van het Katholiek Seculier Forum in India, Joseph Dias, begon dinsdag in het centrum van Bombay een hongerstaking en zei dat medestanders zich bij hem zouden aansluiten. Dias en de zijnen eisen een vertoningsverbod.
De film van regisseur Ron Howard is geënt op Dan Browns bestseller The Da Vinci Code. De hoofdrol wordt gespeeld door Tom Hanks. De film doet in Cannes niet mee voor de prijzen, maar wordt wel woensdag op de openingsavond van het festival vertoond.
Een Zuid-Koreaanse rechtbank oordeelde dinsdag dat een klacht van de Christelijke Raad van Korea, een koepel van 63 Zuid-Koreaanse protestantse kerken, ongegrond is en geen reden te film te verbieden. De raad zei de uitspraak te respecteren, maar kondigde wel een boycotactie aan.
In Thailand eisten christelijke groeperingen dat beledigende ondertiteling wordt geschrapt. Bovendien wordt geëist dat voorafgaand aan en na afloop van de film speciale boodschappen over het fictieve karakter van het scenario worden opgenomen. Woordvoerder Manoch Jangmook van de Thaise Evangelische Broederschap zei dat de conclusie in de laatste 15 minuten van de film, dat nazaten van Jezus vandaag de dag nog leven, dient te vervallen.
Volgens het boek van Brown en de scenarioschrijvers hebben de conservatieve Opus Dei-beweging en het Vaticaan alles in het werk gesteld om te verhinderen dat bekend zou worden dat Jezus kinderen had bij Maria Magdalena.
Een katholieke geestelijke verweet dinsdag het Vaticaan onvoldoende te ondernemen om het verhaal van de film te weerleggen. John Wauk, professor literatuur aan de Holy Cross Universiteit van Opus Dei in Rome, riep de katholieke leiders op munt te slaan uit het succes van het boek om de gelovigen over het christendom te onderrichten. Wauk noemde de waarheid van het christendom ‘vele malen mysterieuzer en mooier dan Dan Browns fictie’.
[Novum]