De Friese zangeres Nynke Laverman zit met haar neus boven op alles wat met haar muziek te maken heeft. Haar tweede album ligt in de winkels.
De Friese zangeres Nynke Laverman zit met haar neus boven op alles wat met haar muziek te maken heeft. “Daar hoort bijvoorbeeld ook mijn kleding bij”, vertelt ze aan Novum Nieuws.
“Ik wil er wel vrouwelijk uit zien, maar niet te opgeprikt. Ik ben al zo iel en probeer met mijn kleding te vermijden dat ik een poppetje wordt. Ook toen de foto’s voor mijn cd-hoesje werden gemaakt, dacht ik honderd procent mee over welke het zou worden. Al die elementen zijn een verlengstuk van het verhaal dat ik uiteindelijk vertel met mijn muziek.”
Dat verhaal is te beluisteren tijdens haar theatervoorstelling, die in september in reprise gaat, en op haar gelijknamige nieuwe album ‘De maisfrou’. De inspiratie daarvoor deed Laverman op in Mexico-stad, waar ze samen met de Friese dichteres Albertina Soepboer een maand verbleef. Ze kwamen terug met songteksten die een ode zijn aan vier oervrouwen uit de Mexicaanse mythologie, van wie één de maisvrouw is. centrale thema in de teksten is het najagen van je dromen. De muziek, geïnspireerd door het Spaanse, Mexicaanse en Argentijnse idioom, is van onder anderen Theo Nijland, Fernando Lameirinhas en Wende Snijders.
Voor Snijders, met wie Nynke op de Amsterdamse kleinkunstacademie zat en sindsdien goed bevriend is, heeft ze niets dan lof. “We hebben weinig tijd om elkaar te zien, maar omdat onze carrières redelijk parallel lopen, zijn we goed op de hoogte van elkaars wel en wee. Wende is iemand naar wie je wil luisteren. Ze zingt zo vol overgave en is zo origineel.”
Zelf heeft Nynke originaliteit ook hoog in het vaandel staan. Dat blijkt zowel uit haar nieuwe album, als uit haar doorbraak in 2003. Dat jaar maakte ze furore met haar eerste theatervoorstelling Sielesãlt (‘zout voor de ziel’), waarin ze Portugese fado’s ten gehore bracht op teksten van de dichter Slauerhoff. De tour werd afgesloten met een optreden voor koningin Beatrix in de televisieshow ter ere van haar zilveren regeringsjubileum vorig jaar. Ook de gelijknamige cd was een succes en van de stad Leeuwarden kreeg ze de Piter Jellesprijs 2005.
De 26-jarige Laverman heeft een drukke tijd achter de rug. Ze stond onder meer in een uitverkocht Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam en in De Harmonie in Leeuwarden. Met het publiek in de Randstad is de Friese brunette helemaal blij. “In tegenstelling tot in Friesland laten ze al tijdens het optreden hun enthousiasme blijken. Je merkt echt aan de zaal hoe het overkomt.”
Komend weekeinde reist ze af naar Terschelling, waar ze vrijdag de 25e verjaardag van het Oerol-festival inleidt. Het festival is de plaats waar het voor Laverman ooit allemaal begon: ze zong er voor het eerst een fado. “Ik heb meteen een paar daagjes aan mijn verblijf daar vastgeplakt. Oerol heeft nog steeds iets magisch.”
[Novum]