Paul Verhoeven heeft even genoeg van Hollywood. De regisseur besloot na 23 jaar weer een film te maken in zijn geboorteland vanwege de Amerikaanse braafheid.
(Novum/AP) – Paul Verhoeven heeft even genoeg van Hollywood. De Nederlandse regisseur besloot na 23 jaar weer een film te maken in zijn geboorteland vanwege de braafheid die volgens hem in de Verenigde Staten de boventoon voert. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 richt de Amerikaanse filmindustrie zich alleen nog op amusement, zegt de 68-jarige filmmaker. “Na de vorige film die ik in Los Angeles maakte, ‘Hollow man’, voelde ik mij zo leeg als de film”, zegt Verhoeven. “Ik zocht iets wat mij persoonlijk aantrok.”
Zijn nieuwe Nederlandse film ‘Zwartboek’ ging vrijdag in première op het filmfestival van Venetië. Het is een van de 21 films die volgende week zaterdag kans maken op de prestigieuze Gouden Leeuw.
De film gaat over de Joodse zangeres Rachel Stein, die zich in de Tweede Wereldoorlog aansluit bij het verzet. Als het haar niet lukt gevangen genomen verzetslieden te bevrijden, beschuldigt het verzet haar van verraad.
Verhoeven liep sinds de jaren zeventig rond met het verhaal, dat losjes is gebaseerd op historische personen en gebeurtenissen. Veel van het feitenmateriaal uit het scenario leerde hij kennen tijdens het maken van zijn oorlogsfilm ‘Soldaat van Oranje’ (1977). Die film ging over heldendaden. Zijn nieuwe film heeft verraad als thema.
[Novum]