BNN voelt zich verbonden met GeenStijl

Het is logisch dat jongerenomroep BNN en weblog GeenStijl gaan samenwerken. “Er is sprake van wederzijds respect”, zegt een woordvoerder van de omroep.

Het is logisch dat jongerenomroep BNN en weblog GeenStijl gaan samenwerken. “Er is sprake van wederzijds respect”, zegt een woordvoerder van de omroep. BNN en GeenStijl voeren vergaande gesprekken over een actualiteitenprogramma, dat mogelijk in januari op de buis komt.

De onafhankelijke manier van verslaggeving op GeenStijl dwingt respect af, vindt de zegsvrouw. De provocerende stijl die daarbij wordt gehanteerd, sluit goed aan op de werkwijze van BNN, dat nog niets wil prijsgeven over de inhoud van het programma.

Op de weblog kunnen aspirant-televisiesterren zich tot zondagavond aanmelden. Kandidaten kunnen hun eigen filmpjes insturen, die meteen voor iedereen zichtbaar zijn. Inzenders moeten wel bestand zijn tegen de harde kritiek van de bezoekers, waarschuwt GeenStijl.

De weblog is niet onomstreden. Begin 2004 werd GeenStijl uit de lucht gehaald, nadat antirookactiviste Trudy Prins op de site was bedreigd. GeenStijl zette ook het 06-nummer van Prins online. Sindsdien zou ze herhaaldelijk telefonisch zijn lastiggevallen.

In juli vorig jaar deed voorzitter Jan Teijn van de politieke partij Nationale Alliantie tweemaal aangifte tegen de site. Ten eerste was Teijn woedend omdat zijn nationalistische partij in verband werd gebracht met de brandstichting in een moskee. Ten tweede werd hij op zijn eigen webforum bedreigd met een brandbom, in een tekst die volgens hem van GeenStijl afkomstig zou kunnen zijn.

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed aangifte nadat GeenStijl vorig jaar het beruchte ‘Housewitz’ had geplaatst. In het grappig bedoelde filmpje werd een verzonnen technofeest met de naam Housewitz aangekondigd, dat zou plaatsvinden op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz in Polen.

[Novum]