Sterren voelen zich betrokken bij Pink Ribbon

Eén maand per jaar aandacht aan borstkanker besteden is niet genoeg volgens Isabelle Brinkman. De maand oktober staat elk jaar in het teken van borstkanker.

Eén maand per jaar aandacht aan borstkanker besteden is niet genoeg. Dat vindt Isabelle Brinkman. “In Canada wordt er het hele jaar door aandacht aan besteed op verpakkingen en in tv-reclames. De medische aandacht is daar ook veel beter. Dat zou hier ook moeten gebeuren”, vertelt de radio-dj, die haar beste vriendin verloor aan de ziekte.

De maand oktober staat elk jaar in het teken van borstkanker. De ‘borstkankermaand’ is een initiatief van de internationale organisatie Pink Ribbon die in 1993 is opgericht door het cosmeticaconcern Estée Lauder. De organisatie, die als symbool het roze lintje heeft, zet onder meer elk jaar markante gebouwen over de hele wereld in het roze licht om aandacht te vragen voor de ziekte. In Nederland zijn dit jaar in Amsterdam het Muziekgebouw aan het IJ, de Cruise Terminal en het Mövenpickhotel verlicht.

Ook styliste Mariëlle Bastiaansen vindt één maand per jaar aandacht voor borstkanker niet genoeg, maar ze denkt dat het niet anders kan. “Het is onmogelijk om er het hele jaar bij stil te staan. Er zijn ook zoveel andere nare ziektes waar je bij stil zou moeten staan”, zegt ze. “En door heel krachtig te zeggen dat de maand oktober er voor staat en dat je dan naar buiten treedt om aandacht te vragen, dat is denk ik wel een goede manier.”

Visagist Leco Zadelhoff hoopt dat de aandacht die in oktober aan de ziekte wordt besteed ‘de rest van het jaar in het hoofd van mensen blijft zitten’. “Je moet mensen bewustmaken.” Modeontwerper Hans Ubbink denkt dat dat ook niet in een korte tijd lukt. “Het is een bewustwordingsproces. Je kunt het niet bij mensen naar binnen rammen.” Presentatrice Quinty Trustfull denkt dat de bewustwording in Nederland de afgelopen jaren wel gegroeid is. “Iedereen kent Pink Ribbon nu”.

In Nederland brengt Pink Ribbon sinds drie jaar samen met Sanoma uitgevers elk jaar een borstkankerglossy uit. Op de cover van de editie van 2006 prijken tien bekende vrouwen, onder wie Leontien Borsato, Irene van der Laar en Bridget Maasland, in roze jurken ontworpen door Nederlandse couturiers. De jurken worden geveild via ebay en de opbrengst komt ten goede van Pink Ribbon. Maandag werden er in het Mövenpickhotel in Amsterdam ook andere items, zoals een roze koelkast en fornuis, geveild voor de stichting.

Veel BN’ers vinden de veiling en de glossy een goede manier om de ziekte in de spotlights te zetten. “Het is goed dat er op deze manier aandacht wordt besteed omdat je ook veel publiciteit genereert”, vindt Mart Visser. “Je krijgt op deze manier veel belangstelling voor de ziekte”, meent ook Leontien Borsato. “En dat is wat we willen, aandacht voor het probleem.” Volgens actrice Gerda Havertong is het slim om met glamour aandacht te besteden aan de ziekte. “We hebben in Nederland nooit zo goed leren omgaan met dingen die niet leuk zijn. Maar door het positief te benaderen, doof je een beetje de pijn.”

[Novum]