Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Borat maakte talloze slachtoffers

Borat is een hit in de bioscoop. Verschillende mensen die in de film belachelijk worden gemaakt, kunnen het bloed van maker Sacha Baron Cohen wel drinken.

(Novum/AP) – ‘Borat’ is een hit in de bioscoop, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. Ondertussen worden steeds meer verhalen bekend van mensen die zich het slachtoffer van de film voelen.

‘Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan’ is een nepdocumentaire waarin de Kazachstaanse journalist Borat, een typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, rondtrekt in de Verenigde Staten. De mensen die Borat ontmoet en schoffeert, zijn niet van tevoren op de hoogte gesteld van de klucht waarin ze terechtkomen.

Televisiemaker Dharma Arthur zegt dat ze is ontslagen als resultaat van Borats strapatsen. Zonder dat de journaliste uit Jackson in de Amerikaanse staat Mississippi doorhad dat Borat niet echt bestaat, nodigde ze hem uit voor een ochtendprogramma. In de live uitzending vertelde Borat dat hij moest urineren en omhelsde hij een weerman. Sindsdien ging het bergafwaarts met Arthur, zegt ze. Ze wil een verontschuldiging van de filmmakers.

Een ander slachtoffer is Kathie Martin, die een school voor etiquette leidt in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama. Ze bleef uiterlijk kalm toen Borat haar naaktfoto’s liet zien van zijn zoon, maar zei later dat ze van haar stuk was gebracht. “Je hebt er geen idee van dat je in een kinderlijke grap voor boven de 18 bent gelokt.”

Vorige week sleepten twee corpsstudenten de producenten van de film voor de rechter. De jongens zeggen erin te zijn geluisd door Cohen en de filmmaatschappij. Ze zijn in de film dronken te zien, terwijl ze samen met Borat naar een seksvideo kijken en schelden op vrouwen en minderheden. De studenten zeggen dat hun verteld is dat de film niet in de VS zou worden vertoond. Ze beweren verder dronken te zijn gevoerd, voordat ze schriftelijk toestemming gaven om te worden gefilmd.

Ronald Miller uit Natchez in Mississippi was evenmin geamuseerd. Hij en zijn echtgenote behoorden tot de gasten bij een diner, waar een Oost-Europese journalist zou aanschuiven om de lokale gebruiken te filmen. De gasten schrokken toen Borat antisemitische opmerkingen begon te maken en slavernij prees. Verder nodigde hij een prostituee, gespeeld door een actrice, uit aan tafel. De scène werd niet in de eindmontage opgenomen.

Cohens ontmoeting met Baywatch-schoonheid Pamela Anderson is wel op het witte doek te zien. De ‘journalist’ valt de actrice aan tijdens een signeersessie en achtervolgt haar over een parkeerplaats. De rondborstige blondine wil niet zeggen of ze vrijwillig meedeed aan de strapatsen. “Helaas doet Pamela geen persinterviews voor ‘Borat'”, meldt haar woordvoerder. “De vraag of het een verrassing was of niet, laten we liever aan de verbeelding over. Pam houdt van Borat en Borat houdt van Pam.”

[Novum]