Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Josh Groban neemt graag risico’s

De Amerikaanse zanger Josh Groban denkt dat hij zo ver is gekomen door risico’s te nemen. “Door niet de gebaande paden te gaan, ben ik gekomen waar ik nu ben.”

Josh Groban denkt dat hij zo ver is gekomen door risico’s te nemen. “Elke keer als ik het gevoel had dat ik weer een stapje dichterbij mijn succes was gekomen, dan kwam dat omdat ik een situatie had overwonnen waar ik doodsbang voor was”, vertelt de Amerikaanse zanger aan Novum Nieuws. “Door de onconventionele route te volgen, niet de gebaande paden te gaan, ben ik gekomen waar ik nu ben.”

De 25-jarige Groban is heel populair in zijn thuisland. Zijn derde album ‘Awake’, dat begin november uitkwam, kwam op de tweede plaats binnen in de Amerikaanse hitlijsten. Hij zong de afgelopen jaren met onder anderen Celine Dion, Barbra Streisand en Charlotte Church. Een van zijn grootse fans is talkshowkoningin Oprah Winfrey. Hij is meerdere malen te gast geweest in haar show.

Met zijn derde plaat heeft Groban naar eigen zeggen zijn grootste risico tot nu toe genomen. “Ik ben meer de kant van de pop, rock en de wereldmuziek opgegaan dan op mijn eerste twee albums”, vertelt hij. “In het verleden was ik vooral heel erg gericht op mijn klassieke kant. Ik wilde nu beide dingen samen laten gaan. Dat was een experiment, maar het is gelukt.” Op ‘Awake’ werkt Groban samen met onder anderen jazzpianist Herbie Hancock en het Zuid-Afrikaanse koor Ladysmith Black Mambazo.

Ondanks zeven jaar ervaring -Groban werd op zijn zeventiende ontdekt door producer David Foster- vindt de zanger het nog steeds moeilijk om te genieten van zijn succes. “Ik vind het heel moeilijk om te genieten van het moment. Omdat ik altijd heel geconcentreerd ben op mijn zang en op de gekte om me heen. ” Hij neemt daarom graag zijn familie mee naar grote optredens. “Zij kunnen gewoon achterover leunen en genieten. Als ze erbij zijn, geniet ik dus eigenlijk via hen.”

De bariton knijpt zichzelf ook nog regelmatig in zijn arm om te kijken of hij niet droomt. “Als ik beelden zie van dingen die ik heb gedaan, vind ik het moeilijk te beseffen dat ik dat ben”, vertelt Groban, die onder meer optrad tijdens de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002 en in het Vaticaan. “Het gaat allemaal heel hard en ik moet soms even stilzitten om het te beseffen. Het kan namelijk ook zo weer voorbij zijn.”

[Novum]