Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdekker van Dolly Parton overleden

De Amerikaanse liedjesschrijver en producer Buddy Killen is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan de wieg van de carrière van Dolly Parton.

(Novum/AP) – De Amerikaanse liedjesschrijver, producer en muziekuitgever Buddy Killen, die aan de wieg stond van de carrière van Dolly Parton, is woensdag op 73-jarige leeftijd overleden.

Killen was een van de invloedrijkste figuren uit de entertainmentindustrie van Nashville. In 1951 ging hij voor muziekuitgeverij Tree International werken, waarvoor hij onder anderen Dolly Parton en Roger Miller aantrok als liedjesschrijvers. Hij produceerde ook Partons eerste plaat, waarop hij tevens bas speelde. Parton was toen 15. “Hij was een van de eersten die zagen wat mijn droom was. En hij zag hem niet alleen, hij hielp hem ook uitkomen”, zegt Parton.

Zelf schreef Killen ook honderden nummers, waaronder ‘Forever’, ‘I may never get to Heaven’ en ‘Open up your heart’, waarmee Buck Owens in 1966 in de Verenigde Staten een hit had. Als producer werkte hij behalve met Parton met onder meer Jerry Lee Lewis, Joe Tex en Fats Domino.

[Novum]