Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rechtszaak om royalty’s ‘A whiter shade of pale’

De rechtszaak over de opbrengsten van ‘A whiter shade of pale’ van Procol Harum is begonnen. Oud-bandlid Matthew Fisher claimt dat hij de orgelpartij schreef.

(Novum/AP) – De rechtszaak over een deel van de opbrengsten van de jaren-zestighit ‘A whiter shade of pale’ van Procol Harum is maandag begonnen in Londen. Oud-bandlid Matthew Fisher claimt dat hij de bepalende orgelpartij van de klassieker schreef en dus recht heeft op een deel van de royalty’s. De zanger van Procol Harum, Gary Brooker, zegt echter dat hijzelf het nummer samen met zijn vaste tekstschrijver Keith Reid heeft geschreven, nog voordat Fisher in maart 1967 lid van de band werd.

Volgens Brookers advocaat is het bizar dat Fisher vier decennia nadat ‘A whiter shade of pale’ een hit werd opeens beweert dat hij een deel ervan heeft geschreven. Alleen al daarom moet de claim niet worden toegekend, zegt de advocaat. Fisher verliet de band in 1969 en is tegenwoordig computerprogrammeur. De rechtszaak duurt naar verwachting vijf dagen.

Het nummer staat op positie 57 in de lijst van vijfhonderd beste liedjes aller tijden van het tijdschrift Rolling Stone.

[Novum]