Search
Close this search box.

Warhol van Mao Zedong verkocht voor recordbedrag

Het portret dat Andy Warhol in 1972 maakte van Mao Zedong is bij Christie’s voor 13,6 miljoen euro geveild. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een Warhol.

(Novum/AP) – Het portret dat Andy Warhol in 1972 maakte van Mao Zedong is bij veilinghuis Christie’s in New York voor 13,6 miljoen euro van eigenaar verwisseld. Nooit eerder werd zoveel betaald voor een werk van de Amerikaanse kunstenaar en cineast. Het kunstwerk van de communistische leider van China is gekocht door een kunsthandelaar uit Hongkong.

Orange Marilyn, een kunstwerk van Warhol waarop Marilyn Monroe staat afgebeeld, werd voor bijna dertien miljoen euro verkocht. Sixteen Jackies, een portret van Jackie Kennedy, bracht ruim twaalf miljoen euro op.

Het duurste stuk op de veiling was niet een werk van Warhol, maar van de Nederlandse kunstschilder Willem de Kooning. Voor zijn abstracte schilderij Untitled XXV uit 1977 werd ruim 21 miljoen euro neergeteld. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een naoorlogs kunstwerk is betaald. De koper wil anoniem blijven.

[Novum]