Kluun heeft een lesje geleerd van zijn levenstijl. Daarin was vreemdgaan aan de orde van de dag. Tegenwoordig gelooft de schrijver niet meer zo in vrije liefde.
Kluun heeft een lesje geleerd van zijn oude levensstijl. Daarin was vreemdgaan aan de orde van de dag. Tegenwoordig gelooft de schrijver, die eigenlijk Raymond van de Klundert heet, niet meer zo in de vrije liefde. “Ik heb ontdekt dat het knaagt aan je eigenliefde als je het met veel andere vrouwen doet”, zegt hij in een interview met vrouwenblad Libelle.
De 42-jarige Kluun debuteerde in 2003 met ‘Komt een vrouw bij de dokter’. In dat boek schrijft hij over zijn terminaal zieke vrouw, die hij bedroog. De schrijver gelooft niet in trouw als doel. “Trouw is voor mij een middel om elkaar gelukkig te houden en om elkaar niet veel pijn te doen. Het doel is liefde, zorgen dat je van elkaar houdt en dingen voor elkaar over hebt.”
Vorig jaar trouwde Kluun met Nathalie, maar trouw beloofde hij haar niet. “Ik verlang ook niet van mijn vrouw dat ze mij haar hele leven trouw blijft. Als ik een beetje zoen op feestjes, heeft ze daar geen problemen mee en dat vertel ik gewoon. Nooit met bekenden, daar ligt de grens. Dat is te kwetsend. Daar komt rottigheid van. Ik ben zeker geen heilig boontje geworden, maar de drang om te scoren is minder.”
‘Komt een vrouw bij de dokter’ won eerder dit jaar de NS Publieksprijs van het Nederlandse boek. De roman is aan verschillende landen verkocht, waaronder Amerika. In 2004 verscheen ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’, en dit jaar kwam ‘De weduwnaar’ uit.
[Novum]