De Amerikaanse bestsellerauteur Sidney Sheldon is overleden. De schrijver overleed dinsdag in een ziekenhuis in Californië. Hij is 89 jaar geworden.
(Novum/AP) – De Amerikaanse bestsellerauteur Sidney Sheldon is overleden. De schrijver overleed dinsdag in een ziekenhuis in Californië met zijn vrouw en dochter, de schrijfster Mary Sheldon, aan zijn zijde. Hij is 89 jaar geworden.
Sheldon had al een glanzende carrière als toneel-, film- en televisieschrijver achter de rug toen hij zich op 50-jarige leeftijd stortte op het schrijven van populaire romans, meestal over vrouwen die zich staande weten te houden in een meedogenloze mannenwereld. De serieuze critici hadden weinig met zijn verhalen op, maar het grote publiek was er dol op. Diverse boeken van Sheldon vormden de basis voor tv-series, waarbij de auteur vaak als producent optrad.
Het vermogen om met schrijven geld te verdienen, zat er al vroeg in bij de in 1917 in Chicago geboren Sheldon. Als jongetje van 10 verkocht hij een gedicht voor tien dollar. Op zijn zeventiende ging hij naar Hollywood, waar hij 22 dollar per week verdiende met een baantje bij filmstudio Universal. Na werktijd schreef hij scenario’s, waarvan hij er één voor 250 dollar aan zijn werkgever verkocht.
Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij als piloot in het leger diende, vestigde Sheldon naam als musicalschrijver op Broadway. Zijn succes bracht hem terug naar Hollywood, waar hij in 1947 een Oscar kreeg voor beste script voor ‘The bachelor and the bobbysoxer’ met Gary Grant, Myrna Loy en Shirley Temple. Toen de televisie de rol van de film begon over te nemen, stapte hij naar het nieuwe medium over en begon met het schrijven van series.
Uiteindelijk beproefde Sheldon zijn geluk met een roman. Dat genre bleek hem het beste te liggen. Zijn eerste boek, ‘The naked face’, haalde een miljoenenoplage en vanaf dat moment was Sheldon niet meer van de bestsellerlijsten weg te slaan. Hij ging prat op de echtheid van zijn boeken. “Als ik over een locatie schrijf, ben ik er geweest. Als ik schrijf over een maaltijd in Indonesië, dan heb ik daar in dat restaurant gegeten”, vertelde hij in 1987 in een vraaggesprek. “Ik denk dat je de lezer geen rad voor ogen kunt draaien.”
[Novum]