Debat magere modellen ook in Nederland

Ook in de Nederlandse modewereld leeft het debat over het gewicht van modellen. Dat vertellen modeontwerpers Hans Ubbink, Percy Irausquin en Mada van Gaans.

Ook in de Nederlandse modewereld leeft het debat over het gewicht van modellen. Dat vertellen modeontwerpers Hans Ubbink, Percy Irausquin en Mada van Gaans aan Novum Nieuws. “Het speelt absoluut op dit moment”, zegt Ubbink. “Tijdens de Amsterdam International Fashion Week begonnen er drie mensen over dat ze een show hadden gezien waar de meisjes heel jong en mager waren.” Dat is volgens de designer nieuw. “Voorheen werd er niet over gesproken en nu houdt het mensen duidelijk wel bezig.”

De discussie over gewicht ontstond na het overlijden van twee jonge modellen. De 22-jarige Uruguayaanse Luisel Ramos en de 21-jarige Braziliaanse Ana Carolina Reston bezweken vorig jaar aan de gevolgen van de eetstoornis anorexia nervosa. De organisaties van de modeweken in Madrid en Milaan besloten daarop graatmagere meisjes te weren van de catwalk. De zogeheten body mass index (BMI) van de modellen moet boven de achttien zijn. Bij een BMI van onder de achttien is er sprake van ondergewicht.

Hans Ubbink vindt dat de discussie een beetje laat komt. “Wij werken al vijf jaar aan een collectie voor de normale vrouw. De monsters van onze kleding worden ook gemaakt in maat 38. En we hebben elk seizoen moeite om modellen te vinden die daar in passen.” Percy Irausquin vertelt ook van vrouwen met rondingen te houden. “Maar ik zie ook veel hele mooie lange en dunne vrouwen en die cast ik ook”, vertelt hij. “Als ze maar gezond zijn.”

Ook Mada van Gaans vindt de gezondheid van haar modellen het belangrijkst. “Zolang ze gezond zijn, vind ik dat heel dun wel kan”, zegt ze. “Je kunt het ook vaak zien aan de huid en de ogen of ze gezond zijn.” Bij haar laatste show liepen er dan ook heel dunne meisjes mee. “Deze keer was de helft behoorlijk slank. Maar ze waren ook nog heel jong, dus ze waren nog niet helemaal volgroeid”, legt ze uit.

Ubbink vertelt het meestal niet mooi te vinden als graatmagere modellen kleding showen. “Als ik die kleding op de catwalk zie, dan zit het vaak ook helemaal niet mooi. Dan zie je ergens een knie onder een broek, maar geen dijbeen, geen heup, helemaal niets. Je bent een mens kwijt”, vindt hij. “Het zijn lopende kleerhangers. Dat bedoel ik niet denigrerend, maar het is waartoe ze zijn verworden.”

[Novum]