Volgens Tori Amos dragen sliploze sterren als Britney Spears niet bij aan de emancipatie. “Ze rollen uit SUV’s, met al hun lichaamsdelen ontbloot”, sneert ze.
Volgens Tori Amos dragen sliploze sterretjes als Britney Spears en Paris Hilton niet bij aan de emancipatie van vrouwen. “Die meisjes rollen uit SUV’s, met hun benen in de lucht en al hun lichaamsdelen ontbloot”, sneert de zangeres. “Niet charmant, denk ik dan.”
Op haar nieuwe album ‘American doll posse’ roept de roodharige zangeres vrouwen op tot bezinning. “Heb jij je leven in eigen handen, of laat je het aan anderen over?”, vraagt ze retorisch. “Sommige vrouwen zijn zo beschadigd, dat ze ernaar verlangen een emotionele hoop stront over zich heen te krijgen. Op een gegeven moment moet je jezelf afvragen waar die zelfhaat vandaan komt. Wat is er gebeurd met de heiligheid van je lichaam?”
Ergens begrijpt ze het wel, dat verlangen om rebels te zijn. “Ik heb me als tiener ook afgezet”, vertelt de 43-jarige pianiste aan Novum Nieuws. “Maar dat betekent niet dat ik succes had. Soms wil je aan iedereen duidelijk maken: ‘ik ben een onafhankelijke vrouw, kijk maar'”, grapt ze, terwijl ze denkbeeldig haar jurk omhoogtrekt. “Dat kan je zien als een daad van wanhoop.”
Het is niet de eerste keer dat Amos, van wie volgende week maandag het negende studioalbum verschijnt, zingt over vrouwelijke seksualiteit. Onderwerpen als seksuele onderdrukking, verkrachting en miskramen bezong zij in nummers als ‘Icicle’, ‘Me and a gun’ en ‘Spark’.
De gefrustreerde omgang met seks in Amerika, heeft volgens de controversiële artieste veel te maken met de invloedrijke positie van de kerk. “De monotheïstische God bracht zoveel schaamte met zich mee als het op seksualiteit aankomt”, legt Amos uit. “Als dingen niet rijmden met de ideeën van de kerkvaders, dan was het zogenaamd niet goddelijk, niet spiritueel. Dat vind ik onacceptabel.”
[Novum]