Ophef rondom nieuwe film van Michael Moore

De nieuwste film van Michael Moore staat al voor de release in de belangstelling. De Amerikaanse overheid is een onderzoek gestart naar de documentairemaker.

(Novum/AP) – De nieuwste documentaire van Michael Moore staat al volop in de belangstelling voordat hij op 19 mei in première gaat op het filmfestival van Cannes. De Amerikaanse overheid is namelijk een onderzoek gestart naar de documentairemaker, omdat hij zieke reddingswerkers die meehielpen aan de reddingsoperatie op Ground Zero, voor medische verzorging heeft meegenomen naar Cuba. Hij zou daarmee het aan Cuba opgelegde handelsembargo hebben geschonden.

In ‘Sicko’ neemt Moore de Amerikaanse gezondheidszorg op de korrel. Eerdere documentaires van zijn hand deden in de Verenigde Staten en daarbuiten veel stof opwaaien. In het met een Oscar onderscheiden ‘Bowling for Columbine’ nam hij de Amerikaanse liefde voor vuurwapens onder de loep en in ‘Fahrenheit 9/11’ liet hij zich zeer kritisch uit over het optreden van president George Bush na de aanslagen van 11 september 2001.

Het onderzoek is door het ministerie van financiën ingesteld, omdat Moore niet over de juiste papieren beschikte om ‘aan reizen gerelateerde transacties met Cuba’ te ondernemen. Dat blijkt uit een brief die het ministerie begin deze maand aan Moore stuurde. Na ontvangst van de brief liet hij uit voorzorg een kopie van de documentaire op een veilige plaats in het buitenland achter slot en grendel opbergen.

Volgens de brief had Moore wel een vergunning voor het bezoek aan Cuba aangevraagd, maar had hij daarna verzuimd de gedetailleerde informatie te verstrekken die voor honorering van de aanvraag noodzakelijk was. Hoewel er geen boetes bekend zijn voor schendingen van het embargo, schikte de honkbalclub de New York Yankees in 2003 een geschil over een handelsbetrekking met Cuba voor een bedrag van ruim 55 duizend euro.

Het tijdstip van het onderzoek roept herinneringen op aan de rel die voorafging aan de première van Fahrenheit 9/11 in 2004. Walt Disney wilde dochteronderneming Miramax vanwege de politieke inhoud ervan toen geen toestemming geven om de documentaire uit te brengen. Harvey en Bob Weinstein, die aan het hoofd stonden van Miramax, besloten de documentaire toen op eigen houtje uit te brengen en verlieten het bedrijf enige tijd later definitief om voor zichzelf te beginnen.

[Novum]