Janna Fassaert, bekend uit Lotte, staat vanaf vandaag op De Parade in Amsterdam met de voorstelling ‘Patagonië’. De Parade duurt tot en met 19 augustus.
Janna Fassaert kan maar moeilijk kiezen. En dat is niet helemaal haar eigen schuld, vindt de roodharige actrice. De ‘spagaathouding’ waarin ze zit is een veelvoorkomend probleem onder eind-twintigers. “Wij zijn een vertroetelde leeftijdsgroep. Onze ouders komen uit de jaren zestig, waarin alles moest kunnen. Zodoende hebben wij mogelijkheden in overvloed.”
Janna ziet zichzelf kortom als een kind van de ‘achterbankgeneratie’, zoals het theatergezelschap waarmee zij op De Parade staat met de voorstelling ‘Patagonië’ heet. De naam staat voor lekker van clubje naar clubje worden gereden; voor kinderen die geen tijd meer hebben om te spelen, maar direct uit school de auto in springen voor allerlei activiteiten. Toch is de juiste beschrijving eerder het tegenovergestelde, vindt Fassaert. “Tijd om achterover te leunen is er niet meer. Kinderen ‘moeten’ tegenwoordig van alles. Er zit een enorme discrepantie in.”
Persoonlijk succes en maatschappelijk succes kunnen soms botsen, vervolgt Fassaert. “De zogeheten ‘quarterlife crisis’ is een term die daaruit voortvloeit en iets waar veel mensen daadwerkelijk mee te kampen hebben: uitgeput zijn, maar gewoon doorgaan.”
Maar juist omdat ‘Patagonië’ haar eigen problematiek behandelt, geniet Fassaert er intens van. “Dat je iets speelt waar je zelf midden in zit, maakt het ongelooflijk leuk om te doen. Mits het allemaal met zelfspot en humor gepaard gaat natuurlijk.”
‘Patagonië’ gaat over mensen die alle mogelijkheden openlaten en zich voortdurend afvragen hoe groen het gras bij de buren is. Daar herkent Janna zich volledig in, vooral als het op haar werk als actrice aankomt. Fassaert studeerde af aan de toneelschool in Maastricht, begon eerst bij het RO Theater, maar stootte al snel door naar de wereld van de televisie.
In series als Bitches en Lotte maakte ze furore als ‘kille bitch’. “Leuk om te doen, omdat ik zelf helemaal niet zo ben. Maar ik ben er ook achter dat televisie alleen me op den duur een leeg gevoel gaf. Ik vind het juist belangrijk om me te blijven ontwikkelen en niet afgestompt te raken. Televisie biedt veiligheid omdat projecten langere tijd duren, maar ik ga nu liever voor iets dat me verder helpt.”
Dus reist Janna in september af naar het filmmekka Los Angeles, waar ze uitgenodigd is door Ivana Chubbuck, dramacoach van onder anderen Halle Berry en Charlize Theron, om zich volgens haar technieken verder te ontwikkelen. Als ze terug is, zijn er plannen voor een solovoorstelling, die ze beschrijft als een licht humoristische show die een mengelmoes wordt van de levensverhalen van Janna, die in Zuid-Afrika opgroeide, haar liefde voor actrices uit de jaren vijftig, zang en dans “Daarin wil ik de dingen die nu in al mijn verschillende projecten zitten samenvoegen.”
Eerst is daar nog De Parade, die vanaf vrijdag zeventien dagen in Amsterdam staat. “De Parade is pretentieloos”, verklaart Fassaert de charme van het rondreizende theaterfestival. “Het gaat terug naar de primaire vorm waarin je als acteur je waar moet verkopen, mensen echt naar je voorstelling moet lokken.” Bang voor het Amsterdamse publiek, dat soms eerder voor de rosé lijkt te komen dan voor de voorstellingen, is Fassaert niet. “‘Patagonië’ biedt geen plat vermaak, maar vertelt met ontzettend veel humor een echt verhaal. Dat voelen ook Amsterdammers aan.”
In Utrecht en Den Haag bleek ‘Patagonië’ al een succes. Daar was de voorstelling, waarin verder Gijs Naber, Tibor Lukacs en Servé Hermans meespelen, steeds uitverkocht. De voorstelling is geregisseerd door Anna van de Heiden.
[Novum]