Ga ik voor kinderen of voor mijn carrière? Met dergelijke vragen worstelen de vier jonge acteurs van De Achterbank Generatie in de voorstelling ‘Patagonië’.
Ga ik voor kinderen of voor mijn carrière, en met wie wil ik mijn leven eigenlijk delen? Met dergelijke vragen worstelen de vier jonge acteurs van De Achterbank Generatie in ‘Patagonië’, een korte voorstelling op De Parade. “Wij zijn letterlijk opgegroeid op de achterbank van de auto, terwijl we van hobby naar hobby werden gereden”, vertelt actrice Janna Fassaert. “We zijn altijd zo vertroeteld dat we nu niet meer kunnen kiezen.”
De zogenoemde quarterlifecrisis is volgens Gijs Naber, die eveneens in de show te zien is, dan ook geen aanstellerig fabeltje. “We hoeven nergens meer echt voor te vechten”, zegt hij. “De midlifecrisis is het doorbreken van de kaders, vrij zijn en weer de natuur in. Wij hebben, door onze keuzevrijheid, juist behoefte aan een vast kader. Dat is de quarterlifecrisis.”
Hoe luchtig en frivool de meeste voorstellingen op De Parade ook mogen zijn, veel van de producties draaien om dezelfde jeugdige twijfels. Egbert Jan Weeber, die samen met Sanne Vogel in het stuk ‘Flater’ speelt, geeft door middel van veel kotsen en schelden zijn visie op de huidige maatschappij. “Het gaat over deze tijd en deze generatie en hoe we allemaal maar bezig zijn met carrière maken en daarin soms de schaamte voorbijgaan”, legt hij uit. “Dat kotsen symboliseert een beetje het gevoel van de voorstelling.”
Ook Jelka van Houten confronteert haar twijfelende ego in de voorstelling ‘Iets’, die ze speelt met het gezelschap Teatro. “Het gaat over als je even niet meer weet wat je moet doen”, zegt ze. “Dat je voor de koelkast staat en niet meer weet wat je moet eten of dat je niet meer weet wat je wil zien op televisie, maar hem wel hebt aanstaan.”
Tina de Bruin en Eva van der Gucht binden de strijd aan met de Nederlandse klaagcultuur. “Het gaat over Nederland en Nederlanders en je ziet leuke Nederlanders, maar ook vreselijke Nederlanders”, verklaart De Bruin het plot van ‘Windmolenwonderland 2’. “Het gaat erover dat we allemaal iets meer tevreden mogen zijn.”
Van der Gucht hoopt met de komische voorstelling mensen ook daadwerkelijk aan het denken te zetten. “We hadden eergisteren een Surinaamse vrouw die letterlijk zei: ‘Jullie maken de wereld beter'”, vertelt ze glunderend. “Dat vond ik zelf een te groot compliment. Ik hoop wel dat mensen als ze de voorstelling hebben gezien de dag daarna wat leuker de bakker binnenstappen.”
De Parade deed sinds 21 juni Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan. Het rondreizende theaterfestival is nog tot en met 19 augustus te bezoeken in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam.
[Novum]