De vier beren van Bearforce1 willen liever niet bijdragen aan de vooroordelen over hun behaarde medehomo’s. “Een beer is een mentaliteit”, zegt bandlid Ian.
De vier beren van Bearforce1 willen liever niet bijdragen aan de vooroordelen over hun behaarde medehomo’s. “Wat we wel willen zeggen, is dat we na de 30 in een boyband nog steeds kunnen stappen en dansen”, vertelt Ian. “En dat hoeft dan niet in een leren string.”
De berenstatus is volgens de Nederlandse heren dan ook niet voorbehouden aan homoseksuelen met veel gezichts- en lichaamsbeharing. “Een beer is een mentaliteit”, meent Ian, die een felpaars poloshirt draagt. “Dat kun je ook van binnen zijn. Of je nou een man of een vrouw bent, hetero, homo, bi, weet ik veel wat niet, het kan allemaal. Tolerant, easy going, knuffelig en een warme persoonlijkheid.”
Bearforce1 is een goed voorbeeld van hoe invloedrijk weblogs en videosites zijn bij het doorbreken van nieuwe bandjes. “Het begon als een grapje, het zou een eenmalig zomerproject worden”, legt Peter uit, wiens schouders bedekt zijn met tatoeages. Toen de Amerikaanse showbizzexpert Perez Hilton de band vorige maand de hemel in prees, was een internationale mediahype geboren. “Het gebeurde letterlijk van de ene op de andere dag”, zegt de kleine Robert, die uit Belfast komt.
Vanaf het moment dat de populaire blogger een YouTube-filmpje op zijn website plaatste, wist iedereen Bearforce1 te vinden. De eerste single ‘Bearforce1’, waarvan de clip aanvankelijk alleen online te bekijken was, kwam anderhalve maand geleden officieel uit. Sindsdien beklimt het nummer, dat bestaat uit samples van artiesten als Donna Summer en Dead or Alive, gestaag de hitlijsten. Inmiddels staat het op plaats 54 van de Single Top 100.
De muziek van de berenband is volgens Robert te omschrijven als ‘camp, electro, kitsch, lipgloss en heel erg disco.’ Enkel een grappig concept is de berenband al lang niet meer. “Als we naar Amerika gaan en Australië en heel Europa, dan denk ik niet meer dat het een grap is, dan is het gewoon echt big business”, meent Yuri, de jongste, langste en meest gespierde van het viertal.
Wat bezoekers van YouTube het meest lijkt te bevallen, is het karakteristieke dansje dat de bandleden uitvoeren in hun videoclip. Beren wereldwijd kopieerden de pasjes in hun eigen filmpjes. “Iedereen stuurt filmpjes in”, vertelt Ian. “Ik wil zelfs mijn eigen teckel erop zetten die het doet.” De simpele dansroutine heeft veel overeenkomsten met een dansje als de Macarena. “Er zijn natuurlijk heel veel groepen die een dansje hebben gedaan”, zegt Yuri. “Daar is de Macarena er een van, en de vogeltjesdans en de YMCA en dus ook de Bearforce1.”
Zo commercieel als de boyband overkomt, zo onconventioneel is de ontstaansgeschiedenis van Bearforce1. Roeland Fernhout, acteur bij Toneelgroep Amsterdam, bedacht het concept. “Roeland was met vrienden in een disco op Ibiza”, zegt Ian. “Daar klonk muziek van een soort Venga Boys-achtig bandje. Toen werd het idee geboren om zoiets als berenband te lanceren.” De acteur, die ook te zien was in films als ‘Zusje’ en ‘Baby blue’, houdt zich ook nu nog intensief bezig met de band. “Hij coacht bij het dansen en geeft af en toe wat aanwijzingen en tips”, licht Ian toe.
Op YouTube lijken Ian, Yuri, Peter en Robert weinig fout te kunnen doen. In de Nederlandse bearscene zijn de reacties verdeeld. “Mensen zijn heel enthousiast, maar we moeten ook wel lachen om de wat minder positieve reacties”, zegt Ian. “Sommigen zeggen: ‘jullie maken ons ten schande, ons beren'”, vult Yuri zijn collega aan. “Omdat we te kleurrijke kleding dragen, en dansen zoals we dansen. Maar dan nemen zij het echt te serieus.”
[Novum]