Het elektronisch kijkonderzoek bestaat twintig jaar, maar blijft in ontwikkeling. Per 1 januari wordt ook uitgesteld kijken opgenomen in de kijkcijfers.
Uitgesteld kijken wordt per 1 januari opgenomen in de kijkcijfers. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Steeds meer Nederlanders zien een uitzending op een ander tijdstip dan waarop het wordt uitgezonden. Ze nemen op bijvoorbeeld een harddiskrecorder programma’s op die ze later pas bekijken.
Het elektronisch kijkonderzoek in Nederland bestaat twintig jaar. Werd het kijkgedrag van de Nederlanders voorheen met behulp van dagboeken in kaart gebracht, sinds 1987 worden de kijkcijfers naar 64 zenders elektronisch gemeten. In Nederland wordt het kijkgedrag gemeten in 1240 huishoudens. Via een speciaal kastje bij hun televisie wordt geregistreerd naar welke programma’s ze kijken.
SKO voert het onderzoek naar de kijkcijfers uit, die op de website terug zijn te vinden. De cijfers belangrijk omdat ze als graadmeter voor succes gelden. Ook voor de reclamemarkt is het van groot belang te weten welke programma’s veel bekijks trekken. Temeer omdat we in Nederland per dag gemiddeld drie uur per persoon televisie kijken.
[Novum]