Man achter Pipo de Clown begon als striptekenaar

De woensdag overleden Wim Meuldijk begon zijn carrière als striptekenaar van onder meer Ketelbinkie. Eind jaren vijftig ontwikkelde hij de serie Pipo de Clown.

De woensdagnacht op 85-jarige leeftijd overleden Pipo de Clown-bedenker Wim Meuldijk begon zijn carrière als striptekenaar. Toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat, om te voorkomen dat hij geronseld zou worden door het leger, ontwikkelde hij de strip ‘Sneeuwvlok en de Eskimo’.

Na de oorlog richtte hij met vriend Ton van Heusden het stripblad ‘Sneeuwvlok’ op, dat na tien nummers werd opgevolgd door de Ketelbinkie Krant. In die populaire krant stonden strips van Meuldijk als ‘Rob’s vrienden’ en ‘Belinda’ en ‘Ketelbinkie’, over een Rotterdams schoffie met bijzondere krachten.

Eind jaren vijftig werd Meuldijk, die inmiddels getrouwd was met Else Arntzenius en met haar zoon Mark en dochter Belinda had gekregen, door de Vara gevraagd om een televisieserie voor hen te ontwikkelen. Dat betekende de geboorte van zijn meeste bekende personage: Pipo de Clown. Op 17 september 1958 werd de eerste aflevering uitgezonden van de kinderserie over de clown die met zijn vrouw Mamaloe en dochter Petra in een woonwagen de wereld rondtrekt.

Pipo de Clown, met acteur Cor Witschge in de hoofdrol, was de 22 jaar daarna te zien op televisie en er verschenen ook boeken en verhalen over de clown. In 1980 haalde de Vara de serie van de buis. Meuldijk was inmiddels naar Spanje verhuisd, waar hij na de scheiding van zijn vrouw Else in 1973 een oude finca bij het dorpje Vera in Andalusië had betrokken. Vanuit daar schreef hij na het stoppen van Pipo de Clown mee aan Sesamstraat.

Na jaren van anonimiteit in Spanje werd Meuldijk in 1997 door Ivo Niehe Producties gevraagd voor een nieuwe Pipo-serie. Niehe kwam op dit idee tijdens een bespreking met Meuldijks dochter Belinda, die inmiddels een gevierd tekstschrijfster was en geloofde in de kracht van de door haar vader bedachte serie.

Uiteindelijk haalde de nieuwe serie de buis niet omdat men de serie te duur vond. Van de pilot werd echter wel een video gemaakt, waarvan uiteindelijk ruim 100 duizend exemplaren werden verkocht. Dit inspireerde Endemol tot de productie van een bioscoopfilm over de clown. ‘Pipo en de p-p-parelridder’ verscheen eind 2003 in de bioscoop en trok meer dan 100 duizend bezoekers waardoor het de status van Gouden Film bereikte.

[Novum]