Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Filmcomponist Leonard Rosenman (83) overleden

De Amerikaanse filmcomponist Leonard Rosenman is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg Oscars voor zijn muziek voor ‘Barry Lyndon’ en ‘Bound for Glory’.

(Novum/AP) – De Amerikaanse filmcomponist Leonard Rosenman is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. Rosenman kreeg in de jaren zeventig Oscars voor de muziek die hij schreef voor ‘Barry Lyndon’ en ‘Bound for Glory’.

Rosenman gold al als gevestigd ‘gewoon’ componist toen zijn vriend James Dean hem voorstelde aan regisseur Elia Kazan. Die vroeg hem vervolgens de muziek voor ‘East of Eden’ (1955) te schrijven. Ook de muziek van ‘Rebel without a cause’ uit datzelfde jaar was van Rosenman.

Rosenman componeerde ook veel voor televisie en won twee Emmy’s, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen. Voor zijn muziek voor de films ‘Cross Creek’ (1983) en ‘Star Trek IV: The voyage home’ (1986) kreeg hij een Oscarnominatie.

[Novum]