Zoeken
Sluit dit zoekvak.

‘Prins Philip niet betrokken bij dood Diana’

Prins Philip was niet betrokken bij de dood van prinses Diana. Dat heeft de voorzitter van het gerechtelijk onderzoek naar haar dood Baker maandag gezegd.

(Novum/AP) – Prins Philip was niet betrokken bij de dood van prinses Diana, die in 1997 in Parijs door een auto-ongeluk om het leven kwam. Ook de Britse geheime dienst treft geen blaam. Dat heeft de voorzitter van het gerechtelijk onderzoek naar de dood van de prinses, Lord Justice Scott Baker, maandag gezegd.

Scott Baker liet de jury weten dat zij de keus heeft uit drie mogelijkheden. Hij presenteerde de mogelijkheid dat Diana en haar vriend Dodi Fayed zijn omgekomen door een auto-ongeluk. Ook bestaat volgens hem de mogelijkheid dat het ongeluk werd veroorzaakt door paparazzi die de auto achtervolgden. Als laatste keuze wees hij op de mogelijkheid dat het ongeluk de schuld was van de chauffeur, Henri Paul, die eveneens bij de botsing in Parijs om het leven kwam.

Een complot is volgens Scott Baker uitgesloten. “Er zijn geen bewijzen dat de hertog van Edinburgh opdracht zou hebben gegeven tot de executie van Diana en er zijn geen bewijzen dat de geheime dienst of enig ander overheidsorgaan die zou hebben georganiseerd”, zei hij.

Met het resumé van de onderzoeksrechter gaat het onderzoek, dat op 2 oktober van start ging, zijn laatste fase in. Onder de meer dan 240 getuigen die werden gehoord waren enkele goede vrienden van Diana, een voormalig hoofd van de geheime dienst en Diana’s voormalige butler Paul Burrell.

De beschuldigingen aan het adres van prins Philip en de geheime dienst zijn afkomstig van Dodi Fayeds vader, Mohammed Al Fayed, die ook door de rechtbank werd gehoord. Zijn pogingen om Philip te laten getuigen en schriftelijke vragen voor te leggen aan koningin Elizabeth II werden door een hogere rechtbank afgewezen.

Eerdere Britse en Franse onderzoeken leidden tot de conclusie dat er geen sprake was van moord, maar van een tragisch ongeval veroorzaakt door chauffeur Henri Paul. Hij zou dronken zijn geweest en te hard hebben gereden. Het gerechtelijk onderzoek werd ingesteld om uitsluitsel te geven over complottheorieën die de ronde bleven doen.

[Novum]