Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Syb laat ruige kant zien op ‘Heilig vuur’

Syb van der Ploeg laat zich van zijn ruige kant zien op het album ‘Heilig vuur’. “De stijl van de plaat is een beetje Eagles-achtig op z’n Fries en Nederlands.”

Syb van der Ploeg laat zich van zijn ruige kant zien op zijn nieuwe album ‘Heilig vuur’. “De stijl van de plaat is een beetje Eagles-achtig op z’n Fries en Nederlands”, vertelt de zanger aan Novum Nieuws. “Er staan ook een aantal rocknummers op het album die in de buurt komen van het werk van de Foo Fighters, en een soort ‘Bohemian rhapsody’ van Queen.”

Van der Ploeg bracht de cd, die maandag naar de elfde plaats van de Mega Album Top 100 stijgt, in twee versies op de markt: in het Nederlands en in het Fries. “Fries is qua taal rijker dan het Nederlands”, legt hij uit. “Een liedje dat ik speciaal schreef over mijn vader moest in het Fries, maar ik denk dat de eerste single ‘Als ik jou zie’ weer beter uitkomt in het Nederlands.”

Syb werd bekend met zijn oude band De Kast, waarmee hij in 1997 een grote hit scoorde met ‘In nije dei’. De bandleden hebben nog regelmatig contact met elkaar. “We treden nog best vaak samen op”, zegt de 41-jarige Van der Ploeg. “Of er ooit nog een grote reünie komt, weet ik nog niet. Misschien nemen we over een paar jaar nog eens een plaat op.”

Op privégebied is het een poosje minder goed gegaan met Van der Ploeg. Bij zijn vrouw Jennifer werd lymfeklierkanker geconstateerd. “Het gaat nu wel veel beter”, vertelt Syb. “Ze is nog steeds ziek, maar het gaat heel goed nu.”

Zijn emoties kan hij goed kwijt in zijn muziek. “Mijn muziek gaat over wat er om mij heen gebeurt en wat ik ervaar. Toch wil ik zelf ook liever niet het verhaal achter een nummer horen. Het gevoel dat een liedje in jou losmaakt is vaak mooier dan het werkelijke verhaal erachter.”

[Novum]