Search
Close this search box.

Winnaars Harpengala loven elkaar

Het Harpengala was woensdagavond een podium voor Nederlands talent. Zij waren het met elkaar over één ding eens: de Nederlandse muziek zit in de lift.

Het Harpengala was woensdagavond een podium voor Nederlands talent. Zij waren het met elkaar over één ding eens: de Nederlandse muziek zit in de lift. De artiesten die de Zilveren en Gouden harpen kregen opgespeld, waren dan ook vol lof over elkaar.

De Zilveren Harpen, een aanmoedigingsprijs voor nieuwkomers, gingen naar The Opposites, Wouter Hamel en de Volendamse 3js. De doorgewinterde artiesten die de Gouden Harp kregen waren dit jaar dj Tiësto, Ilse DeLange en Candy Dulfer.

Dj Tiësto nam dit jaar ook nog een Buma Exportprijs mee naar huis, een onderscheiding voor populaire Nederlandse acts in het buitenland. Tijs Verwest, zoals zijn echte naam luidt, was zeer vereerd, al sleepte hij wereldwijd al talloze awards in de wacht. “Het is natuurlijk altijd leuk om complimentjes te krijgen. Al zou ik graag nog wel een Grammy willen winnen”, lacht de 39-jarige dj. “Ik was dit jaar wel genomineerd, maar greep net mis.” Hij vindt dat de Nederlandstalige muziek in de lift zit. “Ik was vooral erg onder de indruk van The Opposites. Hun beats zijn erg goed en over hun raps is nagedacht.”

Ilse DeLange is ook blij met de Gouden Harp. Ze maakt volgens het juryrapport ‘oprechte muziek, waarvan je voelt dat ze het meent’. De 30-jarige Almelose erkent dat dit wellicht komt doordat ze al enige tijd meedraait. “Ik denk dat je een Gouden Harp verdient als je al een tijdje iets goed doet en in het vak zit.” De kwaliteit van Nederlandse artiesten ligt ook volgens haar de laatste tijd erg hoog. “Kijk maar naar de 3js, zij verrasten mij echt vanavond.” Ze zou verder wel eens samen willen werken met Paskal Jakobsen van Bløf. “Volgens mij klinkt dat erg goed.”

Saxofoniste Candy Dulfer maakte er na de uitreiking een feestje van. Op de afterparty van het gala gaf de 38-jarige blondine een show weg met haar Gouden Harp opgespeld. “Candy maakt kunst in een bevochten ruimte en geeft daarmee een weg aan die muzikanten zouden kunnen gaan, misschien wel zouden moeten gaan”, luidde het jubelende juryrapport over de altsaxofoniste.

De 30-jarige blonde jazzzanger Wouter Hamel, die tijdens de uitreiking optrad met een groot orkest, is net terug van een tour uit Japan. “Ik hoefde gelukkig niet mijn borsthaar te scheren”, lacht Hamel over zijn geretoucheerde albumhoes, waar hij haarloos opstaat omdat de Japanners zijn borsthaar niet hygiënisch vonden. Over zijn recente populariteit is hij erg verrast. “Ik ben pas één jaar bezig, dus dit is eigenlijk al bizar.” Nederland is volgens de zanger goed bezig op muzikaal gebied. “In Japan hoorde ik ook Pete Philly, Room Eleven en C-Mon & Kypski op de radio, dus we worden wel gehoord.”

The Opposites tippen rapper Dio alvast voor de Zilveren Harpen van volgend jaar. “We gaan de aankomende tijd veel met hem samenwerken. Van hem gaan we dus absoluut veel zien”, denkt rapper Big 2. Of er al interesse is vanuit het buitenland weet het hiphopduo nog niet. “Die vraag mag je ons volgend jaar nog een keer stellen”, antwoordt de boomlange rapper.

De 3js timmeren nog niet zo lang aan de weg als hun Volendamse dorpsgenoten Nick & Simon of Jan Smit, maar krijgen van de jury ‘zonder twijfel 3 keer ja voor de Zilveren Harp’. De drie heren hebben er vertrouwen in dat ze ook ooit de Gouden Harp zullen winnen. “Die krijg je sowieso wel als je lang genoeg meedraait. Dit zijn overigens de woorden van Piet Veerman van de Cats, die ons aanraadde zo lang mogelijk door te gaan”, lacht Jan Dulles, zanger van de groep.

De Harpen, uitgereikt door musicalfrontman Frits Sissing, worden jaarlijks door het Buma Cultuurfonds aan huidig en nieuw talent toegekend. Jerney Kaagman, voorzitter van het fonds, weet nog niet welk nieuw talent volgend jaar zal winnen. “Jaarlijks staat er zo veel nieuw talent op, ik heb wel een lijstje in mijn bureau liggen met artiesten die veel indruk op mij hebben gemaakt”, zegt de 60-jarige Kaagman. “Dit jaar vond ik vooral Candy Dulfer erg goed. Maar ik houd dan ook erg van rock-‘n-roll.”

[Novum]