Yves Saint Laurent overleden

De Franse couturier Yves Saint Laurent is zondagavond op 71-jarige leeftijd in Parijs overleden. Hij was een instituut in de wereld van de haute couture.

(Novum/AP) – De Franse couturier Yves Saint Laurent is zondagavond na een lange ziekte op 71-jarige leeftijd in zijn woning in Parijs overleden. Dat heeft zijn vriend en compagnon Pierre Bergé bekendgemaakt.

De innovatieve ontwerper was tientallen jaren een instituut in de wereld van de haute couture. Hij werd met onder anderen Christian Dior en Coco Chanel gezien als de laatste vertegenwoordiger van een generatie die Parijs tot de modehoofdstad van de wereld maakte.

In de snel veranderende wereld van de haute couture werd Saint Laurent, de eerste die vrouwen de broek aandeed, beschouwd als de invloedrijkste en duurzaamste ontwerper van zijn tijd. Van de eerste smoking en welgevormde broekpakken tot de doorzichtige blouses, safari-jasjes en elegante avondjurken -wat Saint Laurent ontwierp, werd meteen klassiek en is na tientallen jaren nog steeds stijlvol. Van sommige van zijn klassiekers, waaronder de smoking uit 1966, bracht hij elk jaar een nieuwe versie.

“Chanel gaf vrouwen vrijheid”, zei Bergé voor de Franse radio. “En Saint Laurent gaf hun kracht.” Saint Laurent was volgens zijn vriend ‘een echte schepper’, die dieper ging dan schoonheid om een sociaal statement te maken.

Toen Saint Laurent in 2002 op zijn 65e bekendmaakte met pensioen te gaan en zijn modehuis na veertig jaar op te doeken, werd dat betreurd als het einde van een tijdperk. Zijn confectielabel Rive Gauche, dat in 1999 aan Gucci werd verkocht, heeft nog overal winkels.

“Ik ben bedroefd door het verlies van zo’n legendarisch talent”, zegt ontwerper Tommy Hilfiger. “Hij was een creatief genie dat de modewereld voorgoed veranderde.” Ook de ontwerpers van Calvin Klein denken met respect aan hem terug. “De heer Saint Laurent bracht een revolutie in de mode teweeg met zijn begrip van jeugd, distinctie en relevantie. Wat hij nalaat zal altijd in de herinnering blijven”, stelt ontwerper Francisco Costa.

Saint Laurent werd in 1936 geboren in Oran in Algerije, waar zijn vader als manager voor een scheepvaartmaatschappij werkte. Op zijn 17e won hij de eerste prijs in een door de wolindustrie uitgeschreven wedstrijd voor het ontwerp van een cocktailjurk. Een jaar later, in 1954, trad hij toe tot de modeschool van de Chambre Syndicale de la Couture. Zijn studie duurde maar even. Toen hij drie maanden later werd voorgesteld aan Christian Dior, op dat moment ’s werelds bekendste couturier, was die zo van hem onder de indruk dat hij hem meteen een baan aanbood.

Toen Dior in 1957 plotseling overleed, kreeg Saint Laurent, die nog maar 21 was, de leiding over het modehuis Dior. Het jaar daarop vestigde hij met zijn eerste solocollectie voor Dior meteen zijn naam. Zijn ’trapezejurk’ -smalle schouders en een wijde, klokkende rok- werd meteen een hit.

In 1960 werd Saint Laurent opgeroepen voor militaire dienst. Dat werd een beproeving voor de gevoelige ontwerper en uiteindelijk werd hij wegens nerveuze depressie uit de dienst ontslagen. Zijn hele carrière door bleef hij last houden van depressies. Bergé, zijn zakenpartner en vroegere vriend, zei ooit dat Saint Laurent met een zenuwinzinking was geboren.

Met Bergé opende Saint Laurent in 1962 zijn eigen modehuis. Later begonnen zij een confectieketen onder de naam Rive Gauche, het deel van Parijs waar de meeste modehuizen zijn gevestigd.

Life Magazine was juichend over de eerste collectie die Saint Laurent onder zijn eigen naam uitbracht. “Het beste sinds Chanel”, zei het blad. De show waarmee Saint Laurent in 2002 afscheid nam van het modepubliek, een retrospectief van veertig jaar mode in driehonderd stukken, was misschien wel de mooiste tentoonstelling van zijn talent.

[Novum]