Randy Newman is de eerste om toe te geven dat hij een treuzelaar is. Eind volgende week verschijnt ‘Harps and angels’ en dat is zijn derde album in 20 jaar.
Randy Newman is de eerste om toe te geven dat hij een treuzelaar is. Eind volgende week verschijnt ‘Harps and angels’ en dat is pas zijn derde album in twintig jaar dat niet voor een film geschreven is. De Amerikaanse zanger en componist hangt liever voor de tv dan de studio in te duiken, maar wil niets liever dan dat iedereen zijn nieuwe werk goed vindt. “Het doet pijn als iemand tegen me zegt dat ik waardeloos ben. Ook als ik diegene een mafkees vind.”
Toch beseft Newman dat hij nooit een publiekslieveling is geweest en dat ook nooit zal worden. Een monsterhit zou hij maar wat graag op zijn naam hebben staan. “Als ik het zou kunnen, dan zou ik het doen”, zegt hij in een interview met Novum Nieuws. Voor iemand als R. Kelly zou hij met gemak een hit kunnen schrijven, maar die hit is hemzelf niet gegund vanwege zijn stem. “R. Kelly heeft van nature een mooie stem, net als Usher. Ik niet. Een goede stem is geen vereiste om mijn nummers te zingen.”
Op het gros van de nummers op ‘Harps and angels’ wordt Newman begeleid door een Dixielandband. Ook het vorig jaar als download uitgebrachte ‘A few words in defense of our country’ staat erop. In het nummer blikt hij terug op historische schurken -‘Hitler. Stalin. Men who need no introduction’- om aan te geven dat het altijd erger kan dan wat de huidige Amerikaanse regering klaarspeelt. “Gelukkig is dat nummer in een paar maanden achterhaald”, verwijst hij naar de op stapel staande presidentsverkiezingen in zijn vaderland. “Ik hoop echt dat Obama gekozen wordt. Een intelligente man die misschien weer aandacht gaat geven aan de armen.”
Volgens Newman worden de rijken beschermd en het bestaan van de armen ontkend sinds eind jaren zestig, toen zijn titelloze debuut verscheen. Net nu hij een nieuw album uitbrengt staat de Amerikaanse president George W. Bush op het punt de deur van het Witte Huis achter zich dicht te trekken. “We zullen nooit meer zo’n slechte regering krijgen als deze”, zegt Newman stellig. Dat neemt niet weg dat hij iedereen op het hart drukt alles wat hij zegt met een korreltje zout te nemen. “Zelf zou ik een entertainer nog niet geloven als hij zegt dat de zon schijnt.”
In de jaren zeventig scoorde Newman in Nederland hits met ‘Short people’ en ‘Rider in the rain’. De albums ‘Sail away’ uit 1972 en ‘Good old boys’ van twee jaar later oogstten veel lof vanwege de maatschappijkritische en vaak inktzwarte teksten. De laatste jaren verdiende hij een aardig zakcentje met soundtracks voor diverse films, waaronder ‘Meet the parents’ en ‘Cars’. Hij sleepte er Grammy’s mee in de wacht en kreeg in 2002 na talloze nominaties eindelijk een Oscar voor ‘If I didn’t have you’ uit ‘Monsters, Inc.’. Ook pende hij nummers voor onder anderen Judy Collins en Dusty Springfield. Ook zijn van zijn nummers covers gemaakt. Zo maakte Joe Cocker Newmans ‘You can leave your hat on’ eigen en Three Dog Night ‘Mama told me not to come’.
Op het tien nummers tellende ‘Harps and angels’ zingt Newman als vanouds vanuit andermans perspectief, zoals hij zich op ‘Good old boys’ verplaatste in het gedachtegoed van de ‘rednecks’ in het zuiden van Amerika. Daardoor wordt Newman nog wel eens beschuldigd van dubieuze standpunten. Dat kan niet beter worden geillustreerd met de fameuze controverse rond ‘Short people’ in 1977, toen sommige critici de ironie ontging en Newman ervan werd beticht dat hij echt vond dat kleine mensen geen reden hebben om op te staan. Newman beaamt dat dat een overeenkomst is tussen hem en menig hiphopper. “Ook iemand als Eminem schrijft vaak ‘in character’. Bijvoorbeeld als hij zich verontschuldigt voor het geven van paddo’s aan iemand. Toen ik Eminem voor het eerst hoorde wist ik dat hij geweldig was. Ook R. Kelly neemt zichzelf volgens mij niet serieus.”
Newman kan niet wachten tot hij nummers van ‘Harps and angels’ live speelt. Nederland is op z’n vroegst volgend jaar weer aan de beurt. “Het geeft me de grootste kick als het publiek een nieuw nummer enthousiast onthaalt, of als ik een glimlach op hun of mijn eigen gezicht kan toveren als ik iets zeg.” De engelen uit het titelnummer van ‘Harps and angels’ gaan om de kosten te drukken niet mee op tournee. “Mocht ik dat nummer live gaan spelen, wat ik overigens nog niet overwogen heb, dan moet het publiek maar de engelenzang voor zijn rekening nemen.”
Zijn Nederlandse en Belgische fans zijn altijd goed geweest in meezingen. Newman is prima op de hoogte van wat er zoal in Nederland is gebeurd sinds zijn laatste studioalbum ‘Bad love’ in 1999 uitkwam. “Die artiest en die gekozen politicus Pim-nog-wat zijn vermoord”, weet hij. “Maar ik zal niet snel over Nederland schrijven, omdat ik een buitenstaander ben en niet goed genoeg op de hoogte ben. Ik vraag me wel eens af of er werkelijk zoveel mensen zijn die willen dat immigranten huiswaarts keren.”
Newman vindt dat hij dringend spijkers met koppen moet slaan over hoe hij zijn dagen zal slijten. Hij is vastbesloten de komende twee decennia, als die hem gegeven zijn, nog zeker drie albums uit te brengen. “Dat gaat niet lukken als ik zoveel televisie blijf kijken als nu. Misschien kan ik beter mijn familie verlaten, naar Nieuw-Zeeland emigreren en gaan vissen.”
[Novum]