Ontwerpersduo lanceert Gluejeans tijdens AIFW

Natasja Martens en Gerrit Uittenbogaard lanceren zaterdag het label Gluejeans. De presentatie van de lijmbroeken valt samen met het begin van de Fashion Week.

Een modeweek die in het teken staat van denim: ontwerpers Natasja Martens en Gerrit Uittenbogaard konden zich geen beter moment wensen om hun nieuwe label Gluejeans te lanceren. Zaterdagmiddag, op de eerste dag van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW), showen ze in hun atelier op de Wallen spijkerbroeken die niet met stiksels, maar met gekleurde lijm in elkaar zijn gezet.

Die lijm is meer dan een grappig alternatief voor garen. Doordat de lijm bij alle naden ook aan de buitenkant zichtbaar is, ontstaat een kleurig lijnenspel. Bij de eerste exemplaren is alleen rode en zwarte lijm gebruikt, ‘maar we werken aan grijze lijm en we willen ook geel en misschien roze aanbieden’, vertelt Martens. “Ook komen er tassen, jassen en schoenen.”

De keuze voor lijm was niet enkel een artistieke ingeving. “Spijkerbroeken stikken op een naaimachine is niet makkelijk, dat weet iedereen die het heeft geprobeerd”, legt Martens uit. “Dus gingen we op zoek naar andere manieren.” Twee jaar geleden zag de eerste lijmbroek het licht, die twee jaar lang werd gedragen door een vriend van het ontwerpersduo. “Ook na het vele wassen ziet hij er nog goed uit.”

Gluejeans is het commerciële broertje van modelabel G+N, dat Martens en Uittenbogaard in 1999 oprichtten. Waar G+N een conceptueel en artistiek karakter heeft, moet Gluejeans geld in het laatje brengen. “Met G+N willen we underground blijven, maar Gluejeans moet succesvol worden”, stelt Martens. Een eventuele deal met een groot jeansmerk wijzen de ontwerpers dan ook niet op voorhand af.

Met een productiecapaciteit van driehonderd broeken voor het komende jaar behoudt het label vooralsnog een exclusief karakter. Wie met de jeans wil rondlopen, moet dan ook flink in de buidel tasten. Een broek kost 420 euro en wordt na een passessie in het atelier van Martens en Uittenbogaard met de hand in elkaar gezet.

Niet alleen de gekleurde lijmnaden zijn uniek aan de broeken. “Ze hebben ook een heel aparte sound”, zegt Martens lachend. “Dat komt door het klittenband dat we in plaats van een ritssluiting hebben gebruikt. Als je op een herentoilet staat, kan iedereen horen dat je Gluejeans draagt.”

Op de Wallen, waar Martens en Uittenbogaard atelier houden, wonen en werken sinds begin dit jaar meerdere jonge modeontwerpers. Omringd door dames van lichte zeden hebben onder anderen Bas Kosters, Daryl van Wouw en Jeroen van Tuyl hun atelier in de omgeving van de Oudezijds Achterburgwal.

Het openbare programma van de AIFW is daar zaterdag van start gegaan. De ontwerpers van Redlight Fashion stellen die dag hun atelier open voor het publiek. Ook worden shows en exposities georganiseerd.

[Novum]