Mia Farrow opent ‘Darfur-spelen’ op internet

De Amerikaanse actrice en activiste Mia Farrow heeft vrijdag een ‘alternatieve’ olympische openingsceremonie op internet geplaatst.

(Novum/AP) – De Amerikaanse actrice en activiste Mia Farrow heeft vrijdag een ‘alternatieve’ olympische openingsceremonie op internet geplaatst. Op het filmpje zijn vluchtelingen uit Darfur te zien die in de kale woestijn in het oosten van Tsjaad op zanderige sportveldjes spelen. Met de video hoopt de activiste China aan te zetten zijn invloed in Sudan te gebruiken om een eind te maken aan het vijf jaar durende conflict in het Afrikaanse land.

De uitzending van Farrow viel samen met de uitbundige openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. In de video lopen de actrice en een kind in een zandstorm. Farrow heeft een gedoofde fakkel in haar hand. Een Sudanees jongetje zingt op de achtergrond: “Sudan is mijn land. Sudan is het land van mijn grootmoeder en grootvader. Sudan zal altijd mijn thuis zijn.”

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Farrows Dream for Darfur, grijpen de Olympische Spelen aan om hun beschuldigingen kracht bij te zetten. De banden die China met de regering in Khartoem heeft zouden het geweld in Darfur verhevigen. Bij het conflict zijn ongeveer driehonderdduizend mensen om het leven gekomen. Farrow organisatie heeft de Spelen ‘Genocide Spelen’ genoemd.

China koopt bijna twee derde van de olieproductie van Sudan op en wordt ervan verdacht het land te voorzien van wapens. Beide landen ontkennen deze beschuldiging, maar China voorkomt wel dat de VN-Veiligheidsraad strenge maatregelen tegen Sudan kan nemen.

Mia Farrow wil tijdens de eerste week van de Spelen iedere dag nieuwe video’s op internet plaatsen van interviews met vrouwen en kinderen. Ongeveer 250 duizend mensen uit Darfur verblijven in de vluchtelingenkampen in Tsjaad. Bijna tweeënhalf miljoen anderen die door de gevechten ontheemd zijn zitten nog in Darfur.

China heeft een lid van Dream for Dafur, dat de video aan Chinese verslaggevers wilde overhandigen, de toegang tot het land ontzegd.

[Novum]