Met zijn album ‘Hart en ziel’ probeert Danny de Munk de traditie van het Amsterdamse levenslied levend te houden. De plaat komt op 17 oktober uit.
Met zijn album ‘Hart en ziel’ probeert Danny de Munk de traditie van het Amsterdamse levenslied in ere te herstellen. “Er is nu meer een schlagerachtige sound”, vertelt hij. “Maar die stijl van vroeger, met die hoge lange uithalen, meer op zang gericht, die is er niet meer en dat vind ik pijnlijk.”
Vrijwel alle grote voorbeelden van de 39-jarige artiest, onder wie André Hazes en Willy Alberti, zijn dood. Presentator Matthijs van Nieuwkerk spoorde hem anderhalf jaar geleden in zijn talkshow De Wereld Draait Door aan om zich op het levenslied te storten. “Ik vind het een enorme eer als je dat door een ander krijgt aangeboden, die daar ook in gelooft.”
Vrijdag verschijnt de eerste single van de plaat, ‘Het levende bewijs’. “Het nummer gaat over kinderen, die het levende bewijs vormen van jouw liefde”, vertelt de zanger, die met zijn vrouw Jenny twee kinderen heeft: dochter Bo en zoon Davy.
In de videoclip van het nummer stelen broer en zus de show. “Je ziet bijvoorbeeld hoe Bo wordt geboren. Die ligt dan op Jenny’s buik, na een zware bevalling. Je ziet het begin van hun leven, als de navelstreng wordt doorgeknipt, het midden van hun leventje en zoals ze nu zijn. Drie levensfasen.”
Met ‘Hart en ziel’, zijn eerste Nederlandstalige album in tien jaar, keert De Munk ’terug naar de basis’. “Mijn eerste platen waren allemaal in die stijl”, legt hij uit. “Op een gegeven moment moest ik kiezen voor een andere carrière. Toen ben ik musical gaan doen. Anders was het afgelopen geweest met Danny de Munk.” De artiest had geen moeite om weer terug te keren. “Het volkse zit nog altijd in me.”
‘Hart en ziel’ ligt vanaf 17 oktober in de winkel.
[Novum]