Een uitzending van het KRO-programma Profiel over Patty Harpenau was tendentieus. Ook is zij op het verkeerde been gezet, zegt de Raad voor de Journalistiek.
Een uitzending van het KRO-programma Profiel in oktober over Patty Harpenau was tendentieus. Ook is Harpenau van tevoren op het verkeerde been gezet over de inhoud van de uitzending en dat had niet gemogen. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek geoordeeld in een door de societyschilderes en schrijfster aangespannen zaak.
De Raad voor de Journalistiek heeft Harpenau deels in het gelijk gesteld. De raad wil nu dat de KRO in een uitzending van Profiel aandacht besteedt aan de beslissing, of de uitspraak integraal of samengevat op de website publiceert, of er via een ander medium aandacht aan besteedt. De Raad voor de Journalistiek is een zelfregulerend orgaan en zijn uitspraken zijn niet bindend.
In de uitzending ging het over The Secret, dat volgens Profiel de nieuwste hype in het spirituele zelfhulpgenre was. Het programma noemde Harpenau de Nederlandse voorganger van The Secret.
Harpenau werd in verband gebracht met de Amerikaanse Secret-coach Bob Proctor, die zou beweren dat kanker kan worden genezen door positief denken en het bekijken van lachfilms. “Niet alleen was deze uitzending schadelijk voor haar bedrijf, maar deed die haar persoonlijk heel veel verdriet. Zij heeft in 2006 een jong en zeer dierbaar familielid verloren aan kanker”, meldt The Life Foundation van Harpenau.
Harpenau, de auteur van de bestseller ‘Het geheim van The Secret’, werd in de uitzending door Proctor beschuldigd van fraude en plagiaat. Een grondslag voor deze beschuldigingen ontbreekt volgens de Raad voor de Journalistiek echter.
Ook zou de kijker onvoldoende ruimte zijn gelaten een andere conclusie te trekken dan dat Harpenau de Amerikaanse visie op The Secret omarmt en bijvoorbeeld stelt dat lachtherapie ziekten kan genezen, terwijl Harpenau gemotiveerd heeft aangegeven dat dat niet het geval is.
Dat Harpenau onjuist zou zijn geïnformeerd over de inhoud van de uitzending, blijkt volgens de Raad voor de Journalistiek onder meer uit de e-mailcorrespondentie tussen Harpenau en een medewerker van het programma. Hierin heeft de medewerker meerdere keren aangegeven een dag uit het leven van Harpenau te willen filmen.
Harpenau had verder onder meer gesteld dat haar privacy ongerechtvaardigd was geschonden doordat beelden van haar bad- en slaapkamer waren vertoond, maar daar is de raad het niet mee eens. Ook vindt de Raad voor de Journalistiek niet dat Harpenau onvoldoende ruimte voor wederhoor heeft gekregen. Zo heeft Harpenau wel haar relatie tot de Secret-organisatie in de Verenigde Staten kunnen verduidelijken.
Eerder was onder anderen Patty Brard al verbolgen over het KRO-programma, dat eind juni een portret van haar schetste.
[Novum]