Radiostation zoekt gestolen olifant

Kunstolifant Dino is het afgelopen weekend ontvoerd in Amsterdam. Dino, een van de topstukken uit de Elephant Parade Amsterdam, is niet verzekerd.

Kunstolifant Dino is zaterdag ontvoerd in de buurt van het Amsterdamse Frederiksplein. Dino, een van de topstukken uit de Elephant Parade Amsterdam, is volgens de organisatie zo’n tienduizend euro waard. Het beest is niet verzekerd. Een radiostation springt in de bres en wil het kunstwerk opsporen.

Radio-dj en zelfbenoemd olifantenfan Lindo Duvall is verontwaardigd over de diefstal. “Ik hoop maar dat het een misplaatste studentengrap is en dat Dino snel terugkomt. Toen we het hoorden vonden we meteen dat we iets moesten doen, daarom hebben we een eigen olifant ontworpen”, verklaarde Duvall. Ook roept Duvall zijn luisteraars op om posters van de gezochte Dino overal in de stad op te plakken.

De olifant heeft twee weken in de hoofdstad gestaan. De maker, de jonge Thaise kunstenaar Peera Bangkae reageert geschokt vanuit zijn atelier in Chiang Mai. “Ik vind het verschrikkelijk. Dino was mijn lieveling en stond symbool voor de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant.”

De organisatie van de Elephant Parade zegt aangifte te hebben gedaan van de vermissing van Dino. De Amsterdamse politie kan de melding nog niet bevestigen, maar volgens de Elephant Parade kan het vijf dagen duren voordat de aangifte is verwerkt. “Het is echt geen stunt”, verzekert een woordvoerster.

De olifanten van de tentoonstelling worden op 12 november geveild door veilinghuis Christie’s. De opbrengst van de verkoop van 112 olifanten komt ten goede aan de Aziatische olifant. Dino moet volgens de organisatie zo’n tienduizend euro opbrengen. Daar bovenop wil de Elephant Parade nog eens tweeduizend euro van de ontvoerders voor het terugplaatsen van het beest, mits deze natuurlijk wordt teruggevonden.

[Novum]