Geheime documentaire over Chinese ‘kindermoord’

Het Filmfestival in Hong Kong opent met een aanklacht tegen de Chinese overheid. De documentaire gaat over een schoolbrand waarbij 300 kinderen stierven.

(Novum/AP) – De openingsfilm van het Internationale Filmfestival in Hong Kong is meteen een harde aanklacht tegen de Chinese overheid. In de documentaire ‘Karamay’ is te zien hoe is omgesprongen met de nabestaanden van een schoolbrand in 1994 waarbij bijna driehonderd kinderen omkwamen. De film is in het geheim gemaakt.

Regisseur Xu Xin laat de zeer gefrustreerde ouders van de omgekomen kinderen aan het woord en toont de enige overlevende leerlinge met haar onherstelbaar verminkte gezicht. Het is in China vrijwel onmogelijk dergelijke films te maken, laat staan distribueren, aangezien de Chinese overheid doorgaans zeer overspannen reageert op elke vorm van openlijke kritiek. Zo werd in februari nog een Chinese activist veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat hij onderzocht of enkele gebouwen die waren ingestort tijdens de aardbeving in Sechuan voldeden aan de bouwvoorschriften.

“Het is in het huidige klimaat absoluut onmogelijk om deze film in China uit te brengen”, zegt Xu. De voorstelling tijdens het filmfestival in Hong Kong is momenteel de enige die op Chinese bodem vertoond wordt.

Destijds werden dertien bestuurders van de stad Karamay ontslagen en veroordeeld tot gevangenisstraffen tot zeven jaar, en hebben de ouders financiële compensatie ontvangen. Toch vinden veel betrokkenen dat de Chinese overheid nog ernstig tekortschiet. De film stelt enkele van hun onbeantwoorde vragen aan de kaak. Zo is nooit duidelijk geworden waarom eerst het schoolpersoneel werd geëvacueerd, waarom veel van de nooduitgangen op slot zaten, en wanneer de omgekomen kinderen een overlijdensakte zullen krijgen.

[Novum]