Aardbeving Japan ‘heftige ervaring’ voor Van Schaik

Bastiaan van Schaik is ‘een beetje ontdaan’ door de aardbeving in Japan, maar niet getekend voor het leven. “Het was heel heftig, maar toch een hele ervaring.”

Bastiaan van Schaik is ‘een beetje ontdaan’ door de aardbeving in Japan, maar niet getekend voor het leven. “Het was heel heftig, ik hoop het niet nog een keer mee te maken, maar het is toch weer een hele ervaring”, vertelt de stylist aan Novum Nieuws. “Nu weet ik waar mensen het over hebben als ze het over een aardbeving hebben.”

Van Schaik is in Tokyo ‘een beetje aan het trendspotten’. “We staken de straat over en opeens voelde ik me ziek”, herinnert de 41-jarige stylist zich het moment van de beving. “Ik was heel draaierig. Alles om je heen beweegt, je bent helemaal niet meer stabiel.” Toen Van Schaik de reactie van de Japanners zag, wist hij dat het goed fout was. “Ze waren aan het gillen en schreeuwen. Als Japanners in paniek raken, dan is er echt een probleem.”

De stylist is teruggekeerd naar zijn hotel in afwachting van informatie over zijn terugreis. “Na de beving hadden we het helemaal gehad, toen wilden we zo snel mogelijk naar huis.” Bastiaan en zijn reisgenoten zouden zondag terugvliegen naar Nederland. “Maar het vliegveld is nog dicht. Ik heb geen idee hoe het daar is. We wachten gewoon af.”

Vanuit zijn hotelkamer, waarin geen barstje te zien is, ziet Bastiaan niet veel bijzonders aan de Japanse hoofdstad. “Er is geen zichtbare schade in Tokyo, afgezien van zes of acht ramen die gesneuveld zijn. Alle gebouwen, viaducten en bruggen waar wij langs zijn gekomen, zijn nog intact.” Wel voelt Van Schaik nog naschokken. “De gebouwen gaan een beetje heen en weer, maar that’s it.”

In Tokyo heerst volgens de stylist wel een verkeerschaos. “Er rijden wel weer wat metro’s, maar niet veel. Het is echt een verkeerschaos, veel files en duizenden mensen op straat. Die zijn natuurlijk allemaal onderweg naar huis, want ze hebben geen vervoer meer. Het ziet er niet paniekerig uit, maar het is wel een chaos.”

De aardbeving bij Japan veroorzaakte een tsunami, waardoor vooral het noordoosten van het land is getroffen. “We wilden zo snel mogelijk terug naar het hotel. Als er een tsunami komt, kunnen we beter op de vijftigste verdieping zitten.” In zijn hotelkamer zag Bastiaan op televisie voor het eerst de ravage na de vloedgolf. “Heel heftig. Wat wij meemaken valt in het niets bij die tsunami.”

Van Schaik heeft geen trauma overgehouden aan de aardbeving en schat in dat ook de Japanners de draad weer snel oppakken. “De Japanners kennende staan ze morgen weer op en gaan gewoon verder met hun dagelijks leven. Ze zetten hun schouders eronder en gaan er weer voor.” De stylist is geschrokken, maar blijft naar Tokyo afreizen om de laatste trends te spotten. “Het blijft een hele hippe stad.”

[Novum]