Anita Doth werkt aan boek over borstkanker

Anita Doth schrijft een boek over haar ervaringen met borstkanker. “Ik wil het van me af schrijven.” Bij Doth werd anderhalf jaar geleden kanker ontdekt.

Anita Doth gaat haar ervaringen met borstkanker toevertrouwen aan papier. “Ik wil het van me af schrijven”, zegt de 39-jarige dancediva, die anderhalf jaar geleden te horen kreeg dat ze kanker had, in een interview met het AD.

“Ik hoop ook dat ik vrouwen die in die situatie zitten een beetje kan inspireren. Dat ze weten dat andere mensen het ook meemaken.” Doths nog titelloze schrijfdebuut moet geen zwartgallig boek worden. “Het moet ook gewoon grappig zijn. De meest belachelijke humor kwam in die periode naar boven. Dat hielp me de tijd door.”

Doth doet ook een boekje open over hoe ze als artiest met haar ziekte omging. “Opeens met je kale hoofd Vrienden van Amstel doen”, geeft Doth een voorbeeld. “Iedereen ziet een vette show, maar voor mij was het een uitputtingsslag.”

Optreden is voor Doth ondertussen geen uitputtingsslag meer. “Ik merk dat ik er nog niet helemaal ben. Maar gelukkig worstel ik mezelf net meer een show door. Op het podium sta ik nu echt sinds lange tijd te genieten.” Een wereldtournee met haar maatje Ray Slijngaard zit er voorlopig nog niet in. “Intensief toeren kan ik nu nog niet aan. Behalve dat: Ray en ik hebben nu allebei kinderen en gewoon geen tijd om wekenlang de wereld over te reizen.”

Doth beseft dankzij haar ziekte meer wat echt waardevol is in haar leven. “Glitter, glamour en money komen niet op de eerste plek. Mijn kind gaat voor. Hij is 5 en ik wil hem zien opgroeien. Het belangrijkste is dat ik er nog ben en dat ik rust heb.”

[Novum]