Bluesmuzikant Pinetop Perkins (97) overleden

De Amerikaanse bluesmuzikant Pinetop Perkins is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij maakte lange tijd deel uit van de begeleidingsgroep van Muddy Waters.

(Novum/AP) – De Amerikaanse bluesmuzikant Pinetop Perkins is maandag op 97-jarige leeftijd overleden. Hij maakte lange tijd deel uit van de begeleidingsgroep van Muddy Waters en stond bekend om zijn agressieve pianospel en schorre stem. Eerder dit jaar won hij nog een Grammy Award, waarmee hij de oudste artiest ooit is die de prestigieuze muziekprijs won.

Waters zag Perkins in 1969 spelen bij een jamsessie en vroeg hem toe te treden tot zijn begeledingsgroep, als vervanger van Otis Spann. Na ruim tien jaar ging Perkins met Waters’ andere begeleiders verder als The Legendrary Bluesband. Lang voor hij met Waters ging spelen had Perkins al met Ike Turner en Sonny Boy Williamson gewerkt.

Perkins werd in 1913 geboren als Joe Willie Perkins. Hij ging zichzelf ‘Pinetop’ noemen, omdat hij een fan was van Clarence Pinetop Smith, een pianist uit de jaren twintig. Perkins begon als gitarist, maar nadat hij ergens in de jaren veertig in zijn linkerarm was gestoken, waarbij een pees werd beschadigd, stapte hij over op piano.

In 1976 bracht Perkins zijn eerste soloalbum uit, Boogie Woogie King. Er zouden er nog veertien volgen. In 2005 kreeg hij een Grammy voor zijn hele oeuvre en twee jaar later werd het album Last of the Great Mississippi Delta Bluesmen: Live in Dallas, waarop Perkins meespeelt, bekroond met een Grammy. Dit jaar werd zijn Joined at the Hip uitgeroepen tot beste traditionele bluesalbum. Perkins trad vorige maand nog op.

[Novum]