Regisseur Soderbergh bevestigt pensionering

De 48-jarige regisseur Steven Soderbergh zegt Hollywood vaarwel. In een interview met het radioprogramma Studio 360 bevestigt hij met pensioen te gaan.

De 48-jarige regisseur Steven Soderbergh zegt Hollywood vaarwel. In een interview met het Amerikaanse radioprogramma Studio 360 bevestigt de Oscarwinnaar met pensioen te gaan.

De Amerikaan werkt nog aan een paar films en dan houdt hij ermee op. “Ik heb al drie jaar geen nieuw werk meer aangenomen”, zegt Soderbergh. Hij vindt de tijd rijp om regisseurs een kans te geven die het vak nog wel spannend vinden. “Als ik nog een keer in de bus moet stappen om op zoek te gaan naar een filmlocatie, schiet ik mezelf neer.”

De regisseur heeft net de actiethriller Haywire met Matt Damon afgerond. Wanneer die film in Nederland gaat draaien, is nog onbekend. Damon zei vorig jaar al te vrezen dat Soderbergh met pensioen wil omdat hij het vak niet meer boeiend vindt. De regisseur werkt nog aan The Man from U.N.C.L.E. met George Clooney. Die film moet uitkomen in 2012. Zijn laatste project wordt Liberace. De film met Michael Douglas als de Amerikaanse pianist Liberace staat gepland voor 2013. Damon heeft ook in die film een rol.

Soderbergh won in 2001 een Oscar voor zijn film Traffic over drugshandel en werd in 2000 genomineerd voor de prijs voor het drama Erin Brockovich met Julia Roberts. Hij debuteerde in 1989 met het relatiedrama Sex, Lies and Videotapes, waarvoor hij ook het script schreef. Soderbergh regisseerde ook Ocean’s Eleven, Twelve en Thirteen.

[Novum]