Sony Playstation 3 vast in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven wordt een lading PlayStation 3 consoles vastgehouden wegens een patentverschil tussen Sony en LG Electronics. Dat laat Sony weten.

(Novum/Dow Jones) – De Japanse elektronica gigant Sony meldt dat een lading van PlayStation 3 consoles in de Rotterdamse haven wordt vastgehouden vanwege een voortdurend patentgeschil met het Zuid-Koreaanse LG Electronics over Blu-ray technologie.

De lading wordt vastgehouden omdat een Nederlandse rechtbank een tien dagen durend gerechtelijk bevel heeft uitgegeven dat de distributie van de console in Europa opschort. Sony zegt dat het uitzoekt wanneer het gerechtelijke bevel is uitgegeven en beraadt zich op gerechtelijke stappen.

“Het is ons beleid om geen commentaar te geven op enige lopende gerechtelijke procedures”, zegt Ken Hing, een woordvoerder van LG Electronics. Onafhankelijk daarvan zegt Im Seye, een woordvoerster van LG Electronics, dat LG een klacht tegen Sony heeft ingediend met betrekking tot het patent op de Blu-ray video technologie die gebruikt wordt in de PlayStation 3, maar zij wil verder niet op de zaak ingaan.

De tijdelijke opschorting is een ongebruikelijk strenge maatregel voor dit soort veelvoorkomende patentgeschillen. Deze geschillen worden vaak opgelost door een licentieovereenkomst tussen beide partijen.

In de VS heeft LG Electronics op 4 februari een klacht tegen Sony ingediend bij de International Trade Commission (ITC), daarbij stelt LG dat het Japanse bedrijf het patent met betrekking tot een aantal elektronische apparaten voorzien van een Blu-ray speler en andere gerelateerde componenten overtreedt. LG heeft geprobeerd om de verkopen van Sony Bravia televisies en PS3 consoles in de VS te blokkeren.

Aan het eind van afgelopen jaar heeft Sony zelf een claim van patentschending tegen LG ingediend bij de ITC. Volgens Sony schenden de mobiele telefoons van LG hun intellectuele eigendom en daarom probeerde Sony verscheping van de telefoons naar de VS te voorkomen.

Een persoon bekend met de situatie zegt dat de vastgehouden lading in Rotterdam tienduizenden PS3 consoles bevat. Deze persoon zegt ook dat PS3 leveringen in de regio geen hinder zullen ondervinden omdat het gerechtelijke bevel alleen in Nederland van kracht is en Sony de markt in Europa via een andere weg zal weten te vinden.

Als LG succes heeft met zijn claim dan zou Sony royalty’s moeten gaan betalen over elke PlayStation 3 console die voorzien is van de betreffende technologie. Sinds Sony het spelsysteem in 2006 lanceerde heeft het bedrijf wereldwijd bijna 50 miljoen consoles verkocht.

[Novum]