Van Schaik blijft ramp Japan op de voet volgen

Bastiaan van Schaik vloog zondag terug naar Nederland, maar blijft de ramp in Japan volgen. “Ik ben bang dat de ellende daar nog lang niet is afgelopen.”

Bastiaan van Schaik vloog zondag terug naar Nederland, maar blijft de ramp in Japan op de voet volgen. De stylist was vrijdag getuige van de zware aardbeving. Terwijl hij aan het trendspotten was in Tokyo begon de grond te schudden.

“Het ergste was later niet de aardbeving, maar die nucleaire dreiging”, haalt Van Schaik herinneringen op in De Telegraaf. De stylist dacht meteen aan de nucleaire ramp in Tsjernobyl. “Zaterdag in Tokyo kreeg ik een krant waarin stond dat er ook in Japan een meltdown van een reactor mogelijk was. Ik moest wel even slikken.”

Van Schaik keerde, volgens plan, zondag terug naar Nederland. Zijn vlucht had uiteindelijk slechts een uur vertraging. “Ik reed zondag in een uur naar het vliegveld. Er was toen weer een flinke naschok van zes op de schaal van Richter. De grond golfde zodat je er zeeziek van werd. Maar we stegen daarna gewoon op.”

De stylist is dolbij dat hij weer op Nederlandse bodem is, maar hij blijft meeleven met de Japanners. “Voor hen is het een extra moeilijke ervaring, omdat het echte control freaks zijn. Maar dit is iets wat zich niet laat controleren. Eerst die megabeving, toen de tsunami en nu de nucleaire rampspoed. Ik ben bang dat de ellende daar nog lang niet is afgelopen…”

[Novum]