Clooney en Polanski dingen naar Gouden Leeuw

De nieuwe films van George Clooney, David Cronenberg en Roman Polanski zijn geselecteerd voor het filmfestival van Venetië. Ze dingen mee naar de Gouden Leeuw.

De politieke thriller The Ides of March van George Clooney, de thriller A Dangerous Method van David Cronenberg en het komische drama Carnage van Roman Polanski zijn geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië. De films dingen naast achttien andere titels mee naar de Gouden Leeuw, de prijs voor beste film. Dat maakte het festival donderdag bekend.

Black Swan-regisseur Darren Aronofsky wordt voorzitter van de jury die moet bepalen aan wie de Gouden Leeuw wordt uitgereikt. Vorig jaar won Sofia Coppola de prijs voor het drama Somewhere.

De Nederlands-Engelse coproductie Shock Head Soul van regisseur Simon Pummell is opgenomen in het Orizzonti-competitieprogramma van het festival, een categorie voor opmerkelijke wereldcinema. De Nederlandse acteurs Hugo Koolschijn, Anniek Pheifer, Thom Hoffman en Jochum ten Haaf zijn te zien in de film over de negentiende-eeuwse Duitse jurist Daniel Paul Schreber, die krankzinnig werd. Sigmund Freud maakte een studie van zijn gekte.

De 71-jarige acteur Al Pacino wordt eregast van het filmfestival. Zijn documentaire Wild Salome gaat in Venetië in première en hij krijgt de oeuvreprijs Glory to the Filmmaker 2011 Award. Pacino regisseerde de docu en schreef ook het scenario van Wild Salome dat is gebaseerd op het controversiële toneelstuk Salome van Oscar Wilde. De acteur maakte in 1996 de documentaire Looking for Richard over het toneelstuk Richard III van Shakespeare.

De film W.E. van Madonna gaat ook op het festival in première. Het drama gaat over de Britse koning Edward VIII en zijn romance met een gescheiden Amerikaanse vrouw. De films van Madonna en Pacino dingen niet mee naar de Gouden Leeuw.

Het 68e editie van het filmfestival van Venetië vindt plaats van 31 augustus tot 10 september.

[Novum]