‘Mark Rutte te braaf voor eigen film’

De Nederlandse premier Mark Rutte is te braaf voor een film. Dat zegt de regisseur van de film La Conquête over de Franse president Sarkozy tegen Novum Nieuws.

De Nederlandse premier Mark Rutte is te braaf voor een film. Dat zegt de Franse regisseur Xavier Durringer tegen Novum Nieuws. Zijn nieuwe film La Conquête gaat over de opkomst van de Franse president Nicolas Sarkozy in 2007 en zorgde in mei voor veel ophef op het filmfestival van Cannes.

“Die premier van jullie is wel erg saai, ik zou er nog geen film van een halfuur over kunnen maken”, zegt de 47-jarige filmmaker. Rutte is beduidend braver dan zijn Franse collega en is naar verluidt ook op 44-jarige leeftijd nog altijd vrijgezel. “Hij moet gewoon zorgen dat hij elke dag netjes zijn werk doet en zo veel mogelijk de anonimiteit opzoeken.”

Over de Franse president kan Durringer veel meer vertellen, en hij is daarbij zeker niet onverdeeld positief. “Sarkozy is net Charlie Chaplin. Zoals hij loopt met dat kleine lichaam en dat grote hoofd. Hij gedraagt zich ook net als een kind. Hij wil iedereen aanraken, probeert altijd te lachen, gebruikt foute straattaal, eet vaak junkfood en lust geen wijn.”

Ook over andere politici aan het Élysée doet Durringer een boekje open. “Franse politici zijn soms net gangsters. Ze praten net als mannen in een film van Scorsese. Ze moorden niet met wapens, maar met woorden, zinnen, roddels en affaires.”

La Conquête gaat donderdag, op de Franse nationale feestdag 14 juli, in Nederland in première.

[Novum]