Oprichter: einde Glastonbury in zicht

Het Britse festival Glastonbury bestaat misschien nog drie of vier jaar. Daarna is het festival niet meer te betalen, vreest oprichter Michael Eavis.

Het Britse festival Glastonbury bestaat misschien nog drie of vier jaar. Daarna is het festival niet meer te betalen, vreest oprichter Michael Eavis. Als oorzaken noemt hij de economische crisis, concurrentie van Europese festivals en het feit dat het publiek de festivals zat zou zijn.

“Gedeeltelijk komt het door de economische situatie, maar volgens mij hebben mensen het nu wel gezien”, zegt de 75-jarige Easton tegen de Britse krant The Times. “Wij wisten alleen maar uit te verkopen doordat we veel grote namen hadden gestrikt.”

Een opvallende uitspraak, want de laatste editie van het festival was binnen twee uur uitverkocht. Op dat moment was nog geen enkele headliner bevestigd. Toch ziet Easton het festival niet lang meer bestaan. Veel festivals op het Europese vasteland zijn goedkoper en dat zou veel mensen lokken. Bovendien hebben Zuid-Europese festivals beter weer.

Volgend jaar houdt het festival een jaartje pauze, mede door de Olympische Spelen in Londen. Glastonbury slaat wel vaker een jaartje over, ook om het landschap rust te gunnen. Voor 2013 heeft Easton de line-up al in zijn hoofd.

[Novum]