Lee Towers: ik was een pionier

Leen Huijzer kijkt met gepaste trots terug op zijn bestaan als Lee Towers. “Ik ben een pionier geweest”, zegt hij tegen Novum Nieuws.

Leen Huijzer kijkt met gepaste trots terug op zijn 37-jarige bestaan als Lee Towers. “Ik ben een pionier geweest”, zegt de Rotterdamse zanger tegen Novum Nieuws. “Ik heb toch de weg geplaveid. In 1984 stond ik in Ahoy met zeventig man orkest, dat was nog niet vertoond.”

De Rotterdamse zanger is in Nederland voor de première van de documentaire Lee Towers: The Voice of Rotterdam. Normaal brengt hij de winterdagen door op het warme Curaçao. Filmmaker Hans Heijnen volgde de zanger tijdens zijn laatste galaconcert in Ahoy. “Het is een heel persoonlijke documentaire geworden”, zegt de zanger tevreden.

De 66-jarige artiest brak in 1970 door als zingende kraanmachinist in een tv-programma van Willem Duys. “Ik heb mezelf gelanceerd”, zegt Towers over die begintijd. “Ik was mijn eigen manager, deed mijn eigen pr.”

Towers heeft als levensmotto: geloof in je dromen. “Dat kon in Nederland niet altijd”, zegt de zanger terugblikkend. “Ik kreeg vaak te horen dat iets niet zou kunnen en dan dacht ik: waarom kan het dan wel in de rest van de wereld.” Towers ziet wel dat Nederland in de loop der jaren is veranderd. “Zeker, nu kan alles.”

Lee Towers trad in totaal meer dan dertig keer op in Ahoy. De Rotterdammer heeft een bijzondere relatie met het Rotterdamse podium. “Ik kreeg mijn eerste gouden microfoon van de jongens van het licht in 1984 voor mijn allereerste optreden in Ahoy.”

Towers heeft in de loop der jaren heel wat gulden microfoons versleten. “Je moest steeds een nieuwe kopen, omdat de frequenties steeds veranderden”, vertelt de zanger. “Op een gegeven moment stond ik op te treden en kwam er een piratenzender in Ahoy door mijn frequentie heen.”

De gouden microfoon werd een handelsmerk van de zanger. Hij heeft ze niet allemaal bewaard. “Dan word je zo’n egotripper”, zegt hij. “Ik heb ook geen foto’s aan de muur van mezelf, alleen van de kinderen en kleinkinderen”, gaat de zanger verder. “En mijn gouden platen hangen op kantoor.”

[NOVUM]