Prins Albert van Monaco is dinsdag bij de troonswisseling. Zijn komst is opmerkelijk. Het is niet gebruikelijk dat vorsten bij een inhuldiging zijn.
Prins Albert van Monaco is dinsdag aanwezig bij de troonswisseling. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag bekendgemaakt. In totaal komen vertegenwoordigers van achttien vorstenhuizen naar Amsterdam. De komst van Albert, die niet wordt vergezeld door zijn vrouw Charlene, is opmerkelijk omdat het niet gebruikelijk is dat zittende vorsten aanwezig zijn bij een inhuldiging.
Alberts zus Caroline is op dit moment de eerste in de lijn van troonopvolging, aangezien de 55-jarige Albert geen kinderen heeft. Ook Marokko en Jordanië sturen niet hun officiële troonopvolgers, omdat die te jong zijn. Prinses Lalla Salma, de vrouw van koning Mohammed VI, komt namens Marokko. Koning Abdullah van Jordanië stuurt zijn oom El Hassan bin Talal en diens vrouw Sarvath El Hassan.
De komst van andere royals werd eerder al bevestigd. Zo is de Britse kroonprins Charles, die er in 1980 ook was toen Beatrix koningin werd, erbij met zijn vrouw Camilla. Kroonprins Filip en prinses Mathilde vertegenwoordigen België, kroonprins Frederik en prinses Mary komen uit Denemarken en erfprins Alois en prinses Sophie zijn erbij namens Liechtenstein.
Van de Europese koningshuizen zijn erfgroothertog Guillaume en Stéphanie uit Luxemburg aanwezig in de Nieuwe Kerk, evenals kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit uit Noorwegen. Kroonprins Felipe en prinses Letizia vertegenwoordigen Spanje, en kroonprinses Victoria en prins Daniël Zweden.
Het Japanse paar Naruhito en Masako vertrok zondag al naar Amsterdam. De komst van Masako is opmerkelijk omdat het haar eerste overzeese tripje is sinds 2002, toen ze Nieuw-Zeeland en Australië aandeed. De kroonprinses kampt al jaren met depressies.
[NOVUM]