Search
Close this search box.

Nederlandse Borgman goed ontvangen in Cannes

Borgman van Alex van Warmerdam heeft veel positieve reacties gekregen na de eerste voorstelling in Cannes. “Een beetje als Funny Games, maar dan echt grappig.”

Borgman van Alex van Warmerdam heeft vooral positieve reacties gekregen na de eerste persvoorstelling van het filmfestival van Cannes. ” Een marcabere Nederlandse komedie, een beetje als Funny Games, maar dan echt grappig”, twittert de Britse journalist Robbie Collin van The Daily Telegraph. Het is de eerste Nederlandse speelfilm in de officiële competitie sinds 1975.

Het Britse filmblad Filmtotaal vergelijkt Borgman ook met Funny Games. “Absurd, surreëel en – behalve dat de film te lang duurde – heerlijk.” Funny Games is een misdaadthriller uit 2007 van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke over twee psychopathische mannen die een familie gijzelen. Haneke won vorig jaar de Gouden Palm voor Amour.

Peter Howell van de Toronto Star vergelijkt Van Warmerdam met Haneke, maar noemt het ook een kruising met David Lynch. ” Absurde thriller die spannend blijft zonder alles prijs te geven.” De Volkskrant-journalist Bor Beekman noemt Borgman op Twitter een feest voor de filmliefhebber. “Donker, dreigend en droogkomisch.”

Borgman gaat over een vreemdeling die bij een familie aanklopt met de vraag of hij even mag douchen. De man, gespeeld door Jan Bijvoet, is hoogst eigenaardig en zaait onrust. De film beleeft zondagavond zijn wereldwijde première in Cannes. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) is ook van de partij.

De jury onder leiding van regisseur Steven Spielberg bepaald of Borgman de Gouden Palm wint. Zaterdagavond worden in Cannes de prijzen uitgereikt. De film neemt het onder meer op tegen Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers en Behind the Candelabra van Steven Soderbergh.

[NOVUM]