Search
Close this search box.

Nederlandse filmmaker wint in Cannes

De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad heeft in Cannes de juryprijs gewonnen in de selectie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes.

De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad heeft de juryprijs gewonnen in de selectie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes. De filmmaker won voor zijn thriller Omar. De selectie bevat opvallende films die volgens het festival internationale aandacht verdienen.

Omar gaat over drie vrienden en een jonge vrouw die uit elkaar worden gehaald in hun strijd om vrijheid. De film werd volledig gefinancierd met Palestijns geld. Abu-Assad gooide in 2005 hoge ogen met zijn drama Paradise Now, waarmee hij werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De Cambodjaanse filmmaker Rithy Panh won voor The Missing Picture de prijs voor beste film van Un Certain Regard.

Naast Omar was in Un Certain Regard ook de nieuwe film The Bling Ring van Sofia Coppola geselecteerd, en het drama As I Lay Dying van James Franco. Regisseur Ryan Coogler won de aanmoedingsprijs voor zijn regiedebuut Fruitvale Station.

De jury werd voorgezeten door de Deense regisseur Thomas Vinterberg, bekend van films als Jagten en Festen. Daarnaast zat de Franse actrice Ludivine Sagnier en de Chinese actrice Zhang Ziyi in de jury.

[NOVUM]